Provincie Limburg

Door publieksgericht provinciaal beleid op het gebied van archeologie, is het archeologische erfgoed van de provincie Limburg zichtbaarder en toegankelijker dan ooit tevoren.

Met de opening van de Vondst; het Limburgs- en het Thermen-museum, de virtuele belevings-Archeoroute door de provincie; en de fiets en wandelroutes van Via Belgica, staat de Limburgse archeologie volop in de etalage.

Maar ook in de vele kleinere musea kunnen archeologieliefhebbers hun hart ophalen.

De Vondst, Heerlen

De Vondst is het kloppend hart van archeologisch Limburg. Hier vind je de beste actuele archeologische kennis en verhalen, die jou helpen het verleden te begrijpen om daarvan te leren voor een betere toekomst.

De Vondst is een echte ‘beleef’-plek. Het is dus geen museum, maar veel meer dan alleen een archeologisch depot. Je kunt hier ontdekken wat er allemaal moet gebeuren voordat een archeologische vondst in een museumvitrine belandt. Hier kan je letterlijk graven naar je eigen geschiedenis!

Archeologietuin, Jabeek

Op de plek waar ooit kasteel Etzenrade stond, gaan archeologie, natuur & landschap, educatie en recreatie hand in hand.

Het thema archeologie wordt op een vernieuwende manier neergezet. Met pollen die bij opgravingen zijn gevonden wordt authentieke flora in het gebied teruggebracht.

Archeoroute Limburg, Schatgraven met je mobiel

Met de Archeo Route Limburg app veeg je het 'stoffige' imago van archeologie en geschiedenis echt van je af. Met behulp van video, Augmented Reality (AR) en 3D technieken beleef je het verleden op een hele moderne en informatieve manier.

Er zijn al ruim 60 plekken in Limburg op deze manier te bezoeken. Download de app Archeo Route Limburg. Je zult versteld staan van wat er zich allemaal heeft afgespeeld in Limburg...

Fort Museum Venlo

Fort Museum Venlo is een centrum voor archeologie, cultuur- en natuurhistorie. Aan de hand van opgegraven vondsten krijg je een mooi beeld van het dagelijks leven in dit van origine Spaanse Fort Michiel. Wil je zelf aan de slag, bezoek dan de ArcheoHotspot.

Limburgs Museum, Venlo

In het Limburgs Museum staat het verhaal van de mens centraal. De presentatie 'Van neanderthaler tot stedeling' geeft een uniek overzicht van de Limburgse bodemschatten van de prehistorie, Romeinse tijd en de middeleeuwen.

Prachtige voorwerpen van onder meer steen, aardewerk, metaal, glas en bot vertellen over het dagelijks leven en belangrijke gebeurtenissen.

Dwaal door de stad van vroeger en bekijk vondsten uit de Romeinse villa Voerendaal.

Museum Romeinse Katakomben, Valkenburg a/d Geul

Een bezoek aan Museum Romeinse Katakomben is een onvergetelijke belevenis. Dwalend door de onderaardse gangen neemt de gids je mee naar lang vervlogen tijden, naar het Rome uit het vroege Christendom van de derde en vierde eeuw. Je daalt af naar de graven van gewone Romeinse burgers en naar de schitterende grafkamers van vooraanstaande Romeinen.

Het museum is een uiterst zorgvuldige replica van delen van de catacomben in Rome die onder leiding van architect Pierre Cuypers zijn uitgehouwen in het kalksteen van Valkenburg.

Thermenmuseum, Heerlen

Beleef een spectaculaire tijdreis van 2000 jaar geleden naar het Romeinse leven. Ga op expeditie in de expositie; ‘EXPODITIE EUREGIO met de Romeinen’. Óf bezoek de ultra-realistische expositie rond het thema ‘400 jaar baden’. ‘Ster van de show’ is het volledig gerestaureerde Romeinse badhuis in het museum; het oudste stenen gebouw van Nederland en volgens velen de ‘Nachtwacht van de Nederlandse archeologie’. Tip: Geniet samen van de Romeinse ontdektocht voor families; Lucius & Amaka.

De Domeinen, Sittard-Geleen

In de expositie in het erfgoed-centrum maak je kennis met de rijke historie van Sittard-Geleen. 24 unieke topstukken – allemaal afkomstig uit deze regio – vertellen samen het verhaal van Sittard-Geleen. Het gaat over voorspoed en tegenslag, oorlog en vrede, leven en dood, autochtonen en nieuwkomers, en geloof en bijgeloof. Laat je meenemen in de geschiedenis vanaf de steentijd tot het heden.

Kasteelruïne & Fluweelengrot Valkenburg aan de Geul

De rijke Middeleeuwen komen tot leven bij een bezoek aan de Kasteelruïne Valkenburg, met een geschiedenis die terug gaat tot de 11de eeuw. Hoog torenen de resten van het eens zo imposante Kasteel, Nederlands enige hoogteburcht, boven het gezellige vestingstadje uit. Bij een bezoek aan deze monumentale resten van het kasteel kun je ronddwalen van ridderzaal naar verdedigingstoren, van donjon naar de vroegere kapel, van artilleriekamer naar de onderaardse vluchtgangen. De gangen leiden naar de, ook te bezoeken, Fluweelengrot.

Slot Schaesberg, Landgraaf

Midden in het Zuid-Limburgse Landgraaf staat de ruïne van het 16e eeuwse Slot Schaesberg. De komende decennia wordt het slot op oude ambachtelijke manier herbouwd. Een bezoek begint in het gezellige bezoekerscentrum waar je alles te weten kunt komen over de geschiedenis van het kasteel. In de toekomst kun je zelf een handje helpen.

Let op: in de winter gesloten.

Museum voor Grafcultuur, Stein

Archeologie vertelt ons veel over de manier waarop mensen door de eeuwen heen omgaan met dood en begraven. Het Museum voor Grafcultuur is gewijd aan dit bijzondere thema. De collectie is onderverdeeld in vijf perioden: de Steen-, Brons-, en IJzertijd en de Romeinse en Merovingische tijd. Kern van de expositie is de ter plekke in 1963 ontdekte neolithische grafkelder van circa 3000 jaar voor Christus.

Via Belgica, fiets en wandelroutes

Via Belgica is een 400 kilometer lange oude Romeinse weg die deels door Zuid-Limburg liep. Een app laat deze geschiedenis herleven.

Volg de weg en ontdek het uitgebreide Romeinse erfgoed. Stap op de fiets of trek je wandelschoenen aan om in de voetsporen van de Romeinen te treden. Geniet onderweg van de indrukwekkende vergezichten over het landschap zoals de Romeinen het voor ons achterlieten. Laat Romeinse villa’s vanuit een kale akker opdoemen op je telefoon en luister naar verhalen die het verleden tot leven wekken.

Of je de verhalen al wandelend, fietsend, proevend, ruikend of met augmented reality wil beleven, het kan allemaal bij Via Belgica. Download de app en wandel of fiets door Romeins Zuid-Limburg.

Museum Valkenburg

Het museum vertelt over de geschiedenis van Valkenburg en omstreken, vanaf de oudste oudheid tot de moderne tijd. Je vindt er alles over geologie, archeologie en vuurstenen, maar ook over Valkenburg als mergelstad en vestingstad.

Door de overstroming van de Geul in de zomer van 2021 is het museum tijdelijk gesloten.

Museumkelder Derlon, Maastricht

Museumkelder Derlon is een klein archeologisch museum in Maastricht, waar een belangrijke opgraving uit de Romeinse tijd te bezichtigen is. Naast de dikke muren van het castellum liggen resten van een Romeins heiligdom. De oudste opgraving is een voor-Romeins (waarschijnlijk Keltisch) met Maaskeien geplaveid weggetje.

De museumkelder bevindt zich in het souterrain van Hotel Derlon aan het Onze-Lieve-Vrouweplein.

Streekmuseum, Stevensweert

Ontdek de unieke objecten die allemaal een eigen verhaal vertellen over het turbulente verleden van dit 'Eiland in de Maas'. De collectie is te bezichtigen in het voormalige gemeentehuis van Stevensweert dat ontworpen werd door de beroemde architect Pierre Cuypers (1827 – 1921) die ook het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam ontwierp.

Museum Het Petershuis, Gennep

Museum Het Petershuis is een klein maar heel gezellig museum. Je vindt er veel archeologische vondsten uit verschillende periodes van de oudheid tot en met de 17e eeuw.

De vaste collectie bestaat uit archeologische vondsten, maquettes en historische informatie over Gennep en de regio. Jaarlijks organiseert het museum verschillende wisselexposities.

Centre Céramique, Maastricht

Centre Céramique beheert en presenteert de collectie Archeologie Limburg. De collectie bevat vondsten van ongeveer 150 tot 250.000 jaar oud. Onder Centre Céramique bevinden zich de erfgoed depots van de Gemeente Maastricht met alle archeologische voorwerpen die sinds 1979 gevonden zijn in de stad. De depots zijn niet toegankelijk voor het publiek, maar bij speciale gelegenheden gaan de deuren wél open. En er worden tentoonstellingen georganiseerd.

De collectie Archeologie Maastricht bestaat uit circa 5000 dozen met archeologisch materiaal. Het betreft vondsten van aardewerk, glas, metaal, (natuur)steen en organisch materiaal. Kunt u niet wachten, bekijk dan de digitale catalogus.