Provincie Noord-Brabant

In de Brabantse bodem zit veel informatie verborgen over de bewoningsgeschiedenis, die op allerlei manieren de Brabantse identiteit zichtbaar en beleefbaar maken. Niet alleen door musea, maar Brabant kent ook enorm veel heemkunde-kringen waar vrijwilligers zich, in samenwerking met professionals als Erfgoed Brabant, met passie actief inzetten om de archeologie tot leven te brengen.

Struin rond door dorpen uit de IJzertijd en de middeleeuwen, of breng een bezoek aan een van de vele Brabantse streekmusea.

Archeohotspot Groot Tuighuis, Den Bosch

Nieuwsgierig naar het verleden van Den Bosch?

Getuigen van de geschiedenis komen tevoorschijn bij archeologisch en bouwhistorisch onderzoek. Ze vormen een schat aan informatie, laten ons zien hoe de stad er vroeger uitzag en geven een beeld van hoe mensen hier ooit leefden. Een wisselende presentatie laat het archeologische en bouwhistorische werk van begin tot eind zien en een film neemt je mee naar een archeologisch onderzoek in het veld.

Wil je zelf aan de slag kom dan naar de ArcheoHotspot.

Archeologisch depot, Bergen op Zoom

In het Archeologisch Depot kun je alle vondsten uit de Bergse bodem ontdekken én natuurlijk het verhaal erachter horen. En zelf met échte vondsten aan de slag gaan! De vrijwilligers van Stichting de Scherminckel nemen je mee door de geschiedenis van Bergen op Zoom en vertellen over de Europese invloed van de stad. Daarnaast wordt in de Verborgen Vesting een ondergrondse archeologische bezoekkelder zichtnaar, waar het vestingverleden van Bergen op weer tot leven komt!

Kasteelmuseum Boxmeer

Hét gemeentelijke museum van Boxmeer gehuisvest bij de zusters van Julie Postel in het kasteel te Boxmeer.

Het cultuurhistorisch museum bestaat uit voorwerpen uit de gemeente Boxmeer en heeft een uitgebreide archeologische collectie. Aan de hand van diverse voorwerpen wordt de bewoningsgeschiedenis getoond van de Steentijd tot de recente geschiedenis. Het depot van het museum is op afspraak onder begeleiding te bezoeken.

Museum Ceuclum, Cuijk

Cuijk heeft een rijk prehistorie en Romeinse verleden waarvan vandaag de dag nog steeds nieuwe sporen worden ontdekt. In de 15e eeuwse kerktoren van Museum Ceuclum zijn de mooiste vondsten uit dit rijke archeologische verleden te bekijken. Naar mate je hoger in de toren klimt, kom je verder in de geschiedenis.

Erfgoedhuis, Eindhoven

In het Erfgoedhuis zijn duizenden archeologische en historische voorwerpen en foto's te zien die de geschiedenis van Eindhoven vertellen. Bovendien organiseert het Erfgoedhuis regelmatig lezingen, exposities en andere activiteiten op het gebied van archeologie. Je bent van harte welkom om de archeologen te bezoeken in hun werkplaats.

Museum Romeins Halder, Sint-Michielsgestel

De collectie bestaat grotendeels uit voorwerpen uit de Romeinse tijd die afkomstig zijn van opgravingen in Halder in de 60- en 70-er jaren.

De collectie geeft een goed beeld van de invloed van de Romeinen, tijdens de eerste eeuwen van onze jaartelling in de Brabantse beekdalen.

Bekijk munten, aardewerk, glas, of de reconstructies van een Romeinse pottenbakkersoven, een waterput en een Romeins slot. De Romeinse tijd komt hier tot leven.

IJzertijdboerderij, Dongen

De 'IJzertijdboerderij Dongen' is een vrijwilligersproject dat het leven in de late prehistorie (IJzertijd, 800-50 vóór Chr.) tot leven brengt. Op een prachtige locatie is een boerenerf uit de ijzertijd nagebouwd. Bezoekers kunnen zien, horen, proeven, ruiken en voelen hoe het boerenleven in de late prehistorie is geweest.

Graafs Museum, Grave

Maak kennis met Grave en haar inwoners van de prehistorie tot nu.

Leer hoe Grave werd gesticht als vestingstad en aanschouw hoe deze meest belegerde stad van Nederland zich moedig staande hield.

Het Graafs Museum zit in de 300 jaar oude Hampoort, een bijzonder Unesco monument. Waar vroeger soldaten buitenstaanders tegenhielden, vind u nu een warm welkom!

Pre Historisch dorp, Eindhoven

In hét openluchtmuseum van Eindhoven beleef je het verleden door zelf op ontdekkingstocht te gaan. Onderweg ontmoet je historische bewoners van de prehistorie tot de late middeleeuwen. Luister naar hun spannende verhalen, leer oude ambachten en verwerf de vaardigheden die de wereld door de jaren heen vooruit hebben geholpen. Ontdek onze geschiedenis door deze zelf vast te pakken, eraan te ruiken en te proeven. Zo leer je het verleden kennen zoals het ooit écht is geweest.

Stadsarcheologie Steenbergen

Stichting Stadsarcheologie Steenbergen maakt aan de hand van archeologisch bodemonderzoek het verleden van Steenbergen en haar bewoners zichtbaar.

Bewonder hier de grote verzameling bodemvondsten. Indien gesloten kun je terecht op verschillende plaatsen in de stad zoals de ontvangsthal van het Gemeentehuis. Hier zijn diverse vitrines ingericht met archeologische vondsten uit Steenbergen.

Oertijdmuseum, Boxtel

Het Oertijdmuseum staat vooral bekend om zijn dino's, maar het museum vertelt ook veel over de plaatselijke geschiedenis. Er is een permanente tentoonstelling met de mooiste vondsten uit de Boxtelse bodem. Binnen wandel je tussen levensechte dinosaurussen en heel veel verschillende fossielen uit alle tijdperken. Buiten struin je door de Oertijdtuin en het Oertijdbos, met reusachtige dinosaurussen en andere dieren uit de oertijd.

Wil je actief aan de slag met archeologische vondsten kom dan naar de Archeohotspot.

Museum de Roos, Geertruidenberg

Wist je dat Geertruidenberg de oudste Hollandse vestingstad is? In Museum De Roos vind je alles over de geschiedenis van de stad. Er is een verzameling archeologisch aardewerk en glaswerk. Topstukken zijn het zeldzaam 14e eeuws strijdzwaard: 'Het Zwaard van Geertruidenberg' dat omhuld is met vragen en mysteries en een Duc d’Alve. Deze tafelbel dateert mogelijk uit het voorjaar van 1581, de periode dat Oranje op het Groot Prinsenhof te Geertruidenberg verbleef.

Eicha Museum, Bergeijk

Het Eicha Museum is het archeologische streekmuseum voor de Brabantse Kempen. Het verleden van Bergeijk en de Kempen komt op interactieve wijze tot leven. Hoe overleefden rendierjagers of wat aten de Romeinen? Beleef 10.000 jaar in één uur van Rendierjagers tot en met de Late Middeleeuwen.

Archeologisch museum hertogsgemaal, Gewande

In dit oude gemaal ga je terug tot in de ijstijd.

Het museum bezit een uniek aantal vondsten die gedaan zijn in het Maasdal tussen ’s-Hertogenbosch en Lith. Vooral de prachtige stukken uit de Romeinse en Keltische tijd zijn een lust voor het oog zoals delen van de Tempel van Empel, een Keltisch/Romeins heiligdom in Empel.

Voorwerpen uit de Middeleeuwen zijn afkomstig uit de binnenstad van 's-Hertogenbosch. Ook de Tweede Wereldoorlog is vertegenwoordigd, toen Gewande van oktober 1944 tot mei 1945 aan het front lag.

Vorstengraf, Oss

Aan de rand van Oss ligt een uniek vorstengraf. Deze grafheuvel is met een doorsnede van 53 meter de grootste van Nederland. Het is nog altijd een van de meest spraakmakende archeologische vondsten die ooit in Nederland zijn gedaan. Bezoek de plek waar de vorst van Oss circa 2700 jaar geleden is begraven en waar het rond gebogen zwaard is gevonden.