Overige provincies

Hunebedden, wierden en veenlijken, de noordelijke provincies Drenthe, Groningen, Friesland en Overijsel vertellen een eigen archeologisch verhaal.

Door de provincies heen zijn veel instellingen die het verhaal over de bewonersgeschiedenis vanaf de ijstijd vertellen.

Omdat deze provincies nog geen partners zijn van de Nationale Archeologiedagen, hier voor nu alleen een eerste impressie van locaties waar de archeologie tot leven komt. Dit wordt in de toekomst aangevuld, input is welkom.

Drenths museum, Assen

Het Drents Museum toont een blik op de wereld en biedt de wereld een blik op Drenthe.

De collectie archeologie is één van de belangrijkste in Noordwest-Europa. Je vindt hier naast mammoetbotten, unieke Neanderthalervondsten, objecten uit hunebedden en grafheuvels en de grootste collectie veenlijken ter wereld.

Wat de collectie zo bijzonder maakt, zijn de vele objecten van organisch materiaal uit de steentijd, de bronstijd, de ijzertijd, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Bekijk de oudste boot ter wereld, de oudste houten wielen van West Europa en het veenlijk en de gezichtsreconstructie van het meisje van Yde uit de ijzertijd.

Museum "Het Palthehuis", Overijssel

Een bezoek aan het Palthe Huis, het historische museum in Oldenzaal, is alsof je in een tijdmachine stapt. In het historische woonhuis ervaar je hoe de familie Palthe in de 18e eeuw gewoond moet hebben.

Wie wil kan in de Archeohotspot meehelpen met het uitwerken van archeologisch onderzoek.

Schat van Dalfsen, Overijssel

Een gedichtenroute, een musical, een kunstproject. In Dalfsen hebben ze alles uit de kast gehaald om aandacht te besteden aan de bijzondere vondsten uit de tijd van de Hunebedden, de Merovingische periode en de vroege Middeleeuwen.

Je kunt je dag zelfs afsluiten met een ter gelegenheid van de vondsten gebrouwen speciaalbier: De Dame van Dalfsen.

Hunebedcentrum, Borger Drenthe

Bij het Hunebedcentrum sta je oog in oog met de hunebedbouwers, de oerbewoners van Nederland. Een bezoek aan het museum is een reis in de tijd. Hier kun je het verhaal van de hunebedden zien, horen en beleven.

Bekijk de interactieve tentoonstelling, wandel door het Oertijdpark en bezoek het grootste hunebed van Nederland.

Museum Wierdenland, Groningen

Het Wierdenland Museum in Ezinge toont de geschiedenis van de eeuwen durende strijd tegen het wassende water van de Noord- en Waddenzee.

De wierde van Ezinge staat centraal in een zaal met een reconstructie van een woonstalhuis. Een soortgelijk huis is aangetroffen bij de beroemde archeologische opgravingen van Van Giffen in de jaren dertig van de vorige eeuw. Andere bijzondere vondsten tonen hoe men op de wierde leefde in de IJzertijd, Romeinse tijd en Middeleeuwen.

Archeologische Steunpunten, Friesland

De Archeologische Steunpunten in Friesland zorgen samen voor het zichtbaar maken van de lokale archeologie en het uitdragen van verhalen uit de omgeving. Verspreid over de Provincie Fryslân staan elf Steunpunten die met exposities en activiteiten lokale thema's belichten.

Maar de Archeologische Steunpunten zijn meer: door het organiseren van activiteiten brengen zij vrijwilligers, wetenschappers en inwoners – van jong tot oud – bij elkaar.

Geopark de Hondsrug, Drenthe

Het Hondsruggebied is zó bijzonder dat het de UNESCO-status heeft. Het gebied is 150.000 jaar geleden ontstaan door een gigantische ijsmassa die het vlakke landschap veranderde in heuvels, dalen en stromende beken. Je vindt er hunebedden, grafheuvels en restanten van karrensporen. De hooggelegen esdorpen met hun karakteristieke Saksische boerderijen ademen de sfeer van het leven van kleine boerengemeenschappen uit lang vervlogen tijden.

Ga wandelend of fietsend op expeditie en maak kennis met het magische land van de hunebedden, prehistorische jagers en Witte Wieven.

OERmuseum, Drenthe

Dit archeologische museum neemt je mee door verschillende fasen in de ontwikkeling van de regio vanaf de ijstijd, via de hunebedbouwers tot het jaar nul.

Informatieborden, touchscreens, films en spelletjes vertellen het verhaal van de neanderthalers en de rendierjagers, de steen-, brons- en ijzertijd.

IJstijdenmuseum Friesland

Het IJstijdenmuseum, in het Friese dorpje Buitenpost vertelt het boeiende verhaal over de twee laatste ijstijden die een grote rol hebben gespeeld bij de vorming van het landschap in Noord-Nederland.

Wil je ontdekken hoe de mensen in de steentijd in de Fryske Walden leefden en werkten? Kom dan naar het IJstijdenmuseum. Het museum met de grootste collectie over de Steentijd in Noord-Nederland!