Provincie Zuid-Holland

ARCHEOLOGISCHE BODEM

Zuid-Holland is archeologisch gezien uniek vanwege de natte bodem waarin organisch materiaal als hout, leer en textiel uitstekend bewaard blijft.

De provincie heeft een rijk scala aan projecten en organisaties die voor iedereen toegankelijk zijn. Alle perioden komen aan bod van de Oude Steentijd tot de Tweede Wereldoorlog.

Ontdek & beleef Zuid-Holland!

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

BIJZONDERE COLLECTIE

Het RMO, het archeologische Rijksmuseum van Nederland, brengt de archeologie tot leven.

De collectie van het museum bestaat uit maar liefst 150.000 voorwerpen.

TOPSTUKKEN

Geniet van topstukken uit het oude Egypte, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten en uit Nederland in de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. En van de vele tentoonstellingen die hier worden georganiseerd.

Archeologisch Park Matilo, Leiden

ROMEINS CASTELLUM

Park Matilo is vernoemd naar het Romeinse castellum dat hier 2000 jaar geleden is gebouwd. De archeologische resten liggen in de bodem maar boven de grond is de geschiedenis zichtbaar gemaakt.

FORT

Middelpunt van het park is het fort. De hoge aarden wallen met wachttorens wekken het tot leven. Over de Limesweg stap je er zo binnen.

Depot Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Hier geen vitrines en museale opstellingen maar regelrecht een blik in de schappen van het depot.

De middeleeuwse collectie is een schenking van de neef van één van de naamgevers van het museum Hendrik J. E. van Beuningen. Bij het bombardement op Rotterdam gaat zijn prehistorische collectie verloren, maar de dramatische gebeurtenis legt de basis voor een nieuw verzamelgebied: pre-industriële gebruiksvoorwerpen.

In 1990 schenkt hij 10.000 objecten uit de 11de tot de 19de eeuw aan het museum. Een groot deel is te bezichtigen in het depot.

Archeologisch Erf, Vlaardingen

Wie een kijkje neemt achter de houten palissades van het Educatief Archeologisch Erf wandelt zo de steentijd in.

LEVEN IN DE PREHISTORIE

In de boerderij uit de Vlaardingencultuur (ca. 3.000 v.C.) brandt altijd wel een vuurtje, iemand is hout aan het bewerken of er wordt gewerkt op de prehistorische akker naast de boerderij.

Romeinse schepen van Zwammerdam, Alphen a/d Rijn

In de Restauratiewerf van Museumpark Archeon wordt een Schip van Zwammerdam gerestaureerd waar je bij staat. Sterker nog: soms mag je gewoon een handje helpen!

In de werf is ook een expositie over de bijzondere opgraving van de zes Romeinse schepen.

Merovechpark, Rijnsburg

In de nieuwe woonwijk De Horn ligt het Merovechpark. Het park is aangelegd op een grafveld van de Merovingers (560-725 na Christus), een volk dat over een deel van West Europa heerste.

In het park kun je de historie overal voelen, zien en ervaren.

Een Merovingisch grafveld is heel zeldzaam in Europa. Dat maakt het extra bijzonder.

Tijdtrap, Markthal, Rotterdam

In het trappenhuis en de parkeergarages van de Markthal is een permanente tentoonstelling van archeologische vondsten.

Alle voorwerpen die te zien zijn op deze bijzondere locatie, zijn gevonden bij de opgraving voorafgaand aan de bouw van de Markthal. Samen vertellen ze het verhaal van deze plek.

Museon, Den Haag

Het Museon is een populair-wetenschappelijk museum over de mens en onze planeet. Het museum heeft een mooie, veelzijdige archeologische collectie die is ingezet om de geschiedenis tot leven te wekken. In het Museon leer je door dingen zelf te doen en 'niet aanraken' is hier niet altijd van toepassing.

Museum Swaensteyn, Voorburg

Museum Swaensteyn is hét huis voor de geschiedenis, kunst en cultuur van Voorburg en Leidschendam.

Tweeduizend jaar geleden, in de Romeinse tijd, lag hier de enige stad van enige omvang in Noordwest Nederland: Forum Hadriani.

Het museum vertelt het verhaal over dit bloeiende bestuurs- en handels-centrum.

Westlands Museum, Honselersdijk

Hoe is het Westland ontstaan en hoe heeft het kunnen uitgroeien tot het grootste glastuinbouwgebied van de wereld?

De vaste expositie neemt je mee van de Romeinse tijd via de Middeleeuwen en de 18e eeuw naar het nu.

Archeologiehuis Zuid-Holland, Alphen a/d Rijn

Het Archeologiehuis Zuid-Holland vertelt over de rijke geschiedenis van de provincie Zuid-Holland.

Een bezoek aan het museum bestaat uit drie onderdelen: Een film over bijzondere vondsten; een expositie van vondsten die de geschiedenis vanaf de prehistorie tot het heden laten zien en een Romeins museum dat vertelt over het militaire en het dagelijkse leven in de Romeinse tijd.

Ipse de Brugge ‘NIGRVM PVLLVM’, Zwammerdam

Limesbezoekerscentrum Ipse de Bruggen is de plek van de ontdekking van de Zwammer-damschepen, maar ook een zorginstelling waar bewoners actief deelnemen aan het tot leven brengen van het archeologisch erfgoed van de Zwammerdam-schepen. In Grand Café De Haven, is een permanente tentoonstelling over het Romeinse erfgoed.

In verband met verbouwing tijdelijk gesloten.

Museumpark Archeon, Alphen a/d Rijn

In Museumpark Archeon beleef je de levende geschiedenis van Nederland. Vanaf de prehistorie rond 8800 voor Chr., de Romeinse tijd, de Vikingen en de middeleeuwen tot 1350 na Chr. Alle 45 boerderijen, huizen en hutten hebben ooit in Nederland gestaan en worden bewoond door Archeotolken.

Leer boogschieten, onderga een Romeinse massage of bezoek een mesohut uit de Prehistorie. Regelmatig zijn er aanvullende evenementen zoals een gladiatorengevecht of een markt.

TorenMuseum, Oud-Valkenburg

Valkenburg staat internationaal op de kaart door de vele opgravingen die hier zijn gedaan.

In de Romeinse tijd stond hier het Castellum Pretorium Agrippinae, het fort dat de noordgrens van het Romeinse Rijk, de Limes, moest verdedigen.

Hoe zag het Castellum eruit? Hoe leefden de soldaten hier? Wat hebben wij van de Romeinen geleerd? Aan de hand van opgegraven materiaal wordt het verhaal verteld.

Website 'de Geschiedenis van Zuid-Holland'

Op de website ‘de Geschiedenis van Zuid-Holland’ wordt het verhaal van Zuid-Holland vertelt. Hier vind je interessante verhalen uit het verleden, bijzondere locaties met tastbaar erfgoed en inspirerende activiteiten die het kleurrijke verleden van de provincie tot leven brengen.

Het Hof van Nederland, Dordrecht

Het Hof van Nederland, onderdeel van het Dordrechts Museum, is een museum op de plek waar in 1572, tijdens de eerste Vrije Statenvergadering, de basis werd gelegd voor onze vrijheid. Deze historische vergadering staat centraal, maar ook het verhaal van Dordrecht, als oudste stad van Holland, wordt verteld. In de kelder van Het Hof van Nederland worden archeologische vondsten en voorwerpen van vroeger getoond uit de collectie van de stad Dordrecht.

(tijdelijk gesloten)

Museum Het Land van Strijen

De Stichting Archeologie Hoeksche Waard toont op de zolder van deze voormalige smederij vondsten van de IJzertijd tot de 18e eeuw uit de regio Strijen. Een opzienbarende glasvondst, gedaan in 1982, heeft een centrale plek in de expositie. Deze vondst, die de rijke geschiedenis van Strijen vertegenwoordigt, was aanleiding tot de oprichting van de Historische Vereniging “Het Land van Strijen”.