Provincie Utrecht

De provincie Utrecht bewaart niet alleen sporen van vroegere bewoning maar deze zijn ook een belangrijke inspiratiebron voor ruimtelijke ontwikkeling.

Speciaal door de provincie beschermde gebieden zijn de Utrechtse Heuvelrug, Dorestad (Wijk bij Duurstede) en de Limes die inmiddels is aangewezen als Werelderfgoed.

Ga ondergronds, vlieg met een virtual realitybril over de waterlinie, bezoek een Romeins Castellum of een van de archeologische musea. Zo ontdek je het verhaal van Utrecht.

Castellum Hoge Woerd, Utrecht

Hét archeologiemuseum van Utrecht is gehuisvest in Castellum Hoge Woerd. Het museum neemt je mee langs de geschiedenis en schatten van het Castellum, een eigentijdse herbouw van het Romeinse fort dat eeuwen geleden exact op deze exacte locatie heeft gestaan. Bewonder het 2000 jaar oude Romeinse schip met zijn complete inventaris, beklim de muren van het imposante fort en reis door de geschiedenis van mens en landschap. Een uniek en interactief museum voor jong en oud.

Stadsmuseum Woerden

In dit voormalige 16de-eeuwse 'Stedehuys’ wisselen historie en kunst elkaar af.

In het Stadsmuseum zijn prachtige Romeinse bodemvondsten uit Woerden te zien. Absolute hoogtepunten zijn een paradehelm, een bronzen olielamp, een uniek aspergemes en een zwaard.

En het gebouw is op zichzelf al een bezienswaardigheid.

Tijdlijn van Leersum

De Tijdlijn van Leersum is een wisseltentoonstelling die twee tot drie keer per jaar een ander thema belicht. De onderwerpen betreffen steeds een periode uit de Tijdlijn van Leersum en geven een beeld van de historie van de Utrechtse Heuvelrug en Leersum van 150.000 jaar geleden tot heden. Regelmatig is er een archeologisch koffieuurtje waar iedereen welkom is.

Museum Warsenhoeck, Nieuwegein

Dit is gewijd aan de cultuurhistorie van Nieuwegein, de voormalige gemeenten Jutphaas, Vreeswijk en de middeleeuwse stad Geyne. Uniek is het archeologische deel van de vaste expositie met objecten uit het Midden- Paleolithicum (135000 – 35000 v. Chr.) die in Jutphaas zijn gevonden.

Waterliniemuseum Fort Vechten, Bunnik

Fort Vechten is één van de grootste en fraaiste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (sinds 2021 de Unesco Werelderfgoed). Hier wordt het unieke verhaal verteld over de verdediging van Nederland met de hulp van water. Ontdek het Romeinse verleden, vlieg met een virtual reality-bril over de waterlinie en zie wat nog nooit iemand heeft gezien; de Nieuwe Hollandse Waterlinie die onder water is gezet!

Nabij het Fort, is in het landschap een waarheids-getrouwe reconstructie van de contouren van het castellum gemaakt. Een ruimtelijk kunstwerk dat het castellum tot leven brengt.

Archeologisch Centrum, Amersfoort

Iedereen die meer wil weten over eigen vondsten en archeologische opgravingen in en om Amersfoort kan op woensdagmiddag langskomen bij de Amersfoortse archeologen in hun pand aan de Westsingel 46. Hier is naast de expositie van vele voorwerpen uit de Amersfoortse bodem ook een deel van de archeologische werkzaamheden permanent voor het publiek zichtbaar. Medewerkers zijn altijd bezig met hun analyse, restauratie- en conservatiewerkzaamheden.

Dom Under, Utrecht

DOMunder is de historische attractie onder het Domplein in Utrecht voor jong en oud. Hier zijn ondergronds nog resten zichtbaar van twintig eeuwen geschiedenis, van de Romeinen, de roemrijke middeleeuwen tot aan de storm van 1674 die je hier kunt herbeleven.

DOMunder neemt je mee op een spannende ondergrondse ondenkingstocht door de bewogen geschiedenis van 2000 jaar Domplein, Utrecht, Nederland en Europa.

Daal eerst af naar de oorsprong van Utrecht in de opgraving van DOMunder. Vervolgens ga je met de lift naar het bezoekersplatform van de Domtoren op 100 meter om te genieten van de stad die het is geworden.

Archeologiemuseum, Houten

Op de zolderverdieping van het historische oude treinstation van Houten, toont de Archeologische Werkgroep ‘Leen de Keijzer’ een schat aan vondsten uit Houten en omgeving.

Grebbelinie Bezoekerscentrum, Renswoude

In het Grebbelinie Bezoekerscentrum duik je de geschiedenis in van één van de grote waterlinies van Nederland: de Grebbelinie. Deze slinger van forten en liniedijken tussen Rhenen en Spakenburg beschermde ons land meer dan tweehonderd jaar. Bekijk een korte film en interactieve animaties en bestudeer tijdlijnen en heel veel voorwerpen uit 200 jaar geschiedenis.

Middeleeuws erf, landgoed Schothorst

Op dit boerenerf maak je kennis met gebouwen, gewassen en mensen van rond het jaar 800. De vroeg-middeleeuwse boerderij is een op traditionele wijze nagebouwde reconstructie van een opgegraven boerderij uit Dorestad/ Wijk bij Duurstede. Regelmatig zijn er activiteiten zoals de Vikingweekenden.