Provincie Noord-Holland

Iedereen die kennis wil maken met het rijke archeologsche erfgoed van de provincie Noord-Holland, kan terecht bij het Huis van Hilde in Castricum. Dit is dè archeologische schatkamer van de provincie.

Maar de provincie heeft veel meer. Van regionale musea als Kaap Skil op Texel tot het internationaal befaamde universiteitsmuseum Allard Pierson in Amsterdam.

Wil je meer weten over de actualiteit? De provincie geeft regelmatig een archeoglossy uit: 'Schatrijk'.

Huis van Hilde, Castricum

Huis van Hilde is de archeologische schatkamer van provincie Noord-Holland.

Het museum vertelt aan de hand van vondsten zoals sieraden, amuletten, wapens en kookpotten het verhaal over het dagelijks leven en de rijkdom van de vroegere bewoners van deze provincie.

In de vaste tentoonstelling staat de mens niet alleen centraal maar kom je oog in oog te staan met onze voorouders uit verschillende tijden. Op basis van gevonden skeletten zijn met behulp van de modernste technieken deze levensechte mensfiguren gereconstrueerd.

In het ArcheoLab, de interactieve zandbak en met ArcheoGames, kun je zelf actief aan de slag.

Archeologisch museum, Haarlem

Hét Archeologische museum over de stadsarcheologie van Haarlem, is ondergebracht in de kelders van de Vleeshal aan de Grote Markt in Haarlem.

In het museum is te zien wat er de afgelopen decennia in de stad is opgegraven.

De permanente tentoonstelling ‘6000 jaar Haarlem’ biedt een spannend kijkje in de geschiedenis van de stad.

Archeologisch museum Baduhenna, Heiloo

Een museum volledig gerund door vrijwilligers, die je kennis laten maken met de bewoners-geschiedenis van Heiloo.

De oudste sporen van menselijke bewoning gaan terug tot in de prehistorische tijd, zoals sikkels van brons en vuursteen. Maar ook de middeleeuwen en de nieuwste tijd komen aan bod.

Naast wisselende tentoonstellingen, is er is een vaste expositie van de archeologische vondsten uit dit gebied.

Ruïne van Brederode, Santpoort-Zuid

Beleef de geschiedenis van het kasteel en de Heren van Brederode. Beklim de toren voor een mooi uitzicht, geniet in de theetuin of ga mee met een (kinder)rondleiding. Jonge bezoekers kunnen zich verkleden en een leuke speurtocht doen.

Museum Kaap Skil, Texel

Museum Kaap Skil zit vol verhalen en avonturen over de roemruchte zeegeschiedenis van het eiland Texel. De collectie bevat topvondsten uit eeuwenoude scheepswrakken die voor de Texelse kust gevonden zijn. In de zeventiende-eeuw verzamelden de handels- en oorlogsschepen zich hier bij aankomst en vertrek. Buiten, in het openluchtmuseum, is te zien hoe het leven op Texel vroeger was. Museum Kaap Skil is een leuk én leerzaam dagje uit.

AWN Zaanstreek, Zaandijk

Een kijkje in de keuken van de amateurarcheologen uit Zaandijk.

Vrijwilligers onderzoeken hier archeologische vondsten uit de Zaanstreek-Waterland en omstreken. In de werkruimte is een permanente tentoonstelling ingericht met archeologische vondsten uit de Zaanstreek, van de prehistorie tot heel recent.

Te zien tijdens open dagen en lezingen of op afspraak op maandagavond.

Allard Pierson, Amsterdam

Reis door 10.000 jaar cultuurgeschiedenis in het vernieuwde Allard Pierson. Het museum heeft een van de belangrijkste erfgoedcollecties van Europa. Van Egyptische mummies, Romeinse glazen en Middeleeuwse handschriften tot 17e-eeuwse atlassen en gipsen afgietsels van klassieke beelden. Dat en veel meer ontdek je in de vaste presentatie Van Nijl tot Amstel en het gratis toegankelijke Allard Pierson Live. Hier kan iedereen o.a. zelf aan de slag met archeologische scherven.

Museum Eenigenburg

Het museum neemt je mee terug in de tijd. Naar de terpen, kasteel ‘t Huys te Nuwendore, de Westfriese Omringdijk, het daglonershuisje en het verkavelde landschap waar ooit eilanden waren.

Aan de hand van een groot kompas kom je in dit museum alles te weten over deze markante zaken in het omringende landschap en de resten van kasteel van Floris V.

Vitrines Metrostation Rokin, Amsterdam

Precies in de slagader van de stad, de Amstel, konden de archeologen door de aanleg van de Noord/Zuidlijn vijftien jaar lang graven. Ze vonden 700.000 archeologische objecten, variërend van meer dan vierduizend jaar oud tot een aantal decennia jong. Een selectie van 10.000 voorwerpen is nu door kunstenaars verwerkt tot kunstwerk en te bezichtigen tussen de roltrappen in het metrostation bij het Amsterdamse Rokin.

Wie met de roltrap het perron van het Rokin op- of afkomt, staat oog in oog met de geschiedenis van Amsterdam.

Archeologisch minimuseum ‘De Waterwolf’, Oosthuizen

Het dorp Etersheim is tussen het jaar 800 en 1000 ontstaan maar bij een dijkdoorbraak onder water verdwenen. Bij een dijkversterking is weer het een en ander teruggevonden.

In het minimuseum kun je nu ‘de bodem ingaan’, tot zo’n 1000 jaar terug in de tijd. Je komt hierbij meer te weten over de legendarische goudschat van Etersheim en de sarcofaag die in 2009 voor de kust werd opgedoken.

Met behulp van digitale techniek kun je meer ontdekken over datering, vindplaats en gebruik.

En je kunt je kennis testen. Hoeveel weet jij over zee, dijken en polders?