Landelijk

Archeologie Leeft! niet alleen regionaal en provinciaal, ook vele landelijke projecten zetten de archeologie op de kaart.

Bekijk hier de mogelijkheden om zelf aan de slag of op pad te gaan, je te laten inspireren of om vrijwilliger te worden.

Heb je zelf iets gevonden? Meld het dan aan bij de Portable Antiquities of the Netherlands (PAN).

ArcheoHotspots

Heb je altijd al willen weten hoe een archeoloog te werk gaat of wil je zelf aan de slag, kom dan naar een van de vele ArcheoHotspots in het land.

In een ArcheoHotspot kun je onder begeleiding van vrijwilligers meewerken aan de uitwerking van archeologisch onderzoek van vondsten uit de regio. Maar je kunt ook eigen vondsten laten onderzoeken of gewoon kijken hoe archeologen te werk gaan.

Verspreid over het land zijn al meer dan twintig ArcheoHotspots.

AWN, Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie

Wil je ook vrijwilliger in de archeologie worden, sluit je dan aan bij de AWN, de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie.

Met inmiddels 24 afdelingen door het hele land, is er altijd wel een werkgroep in de buurt waar je je aan kunt sluiten.

AWN-leden ontvangen vier keer per jaar het tijdschrift Archeologie in Nederland.

PAN, metaaldetector-amateurs

Sinds 2016 worden oudheidkundige vondsten in privé-bezit, met name metaaldetectorvondsten, gedocumenteerd door het Portable Antiquities of the Netherlands (PAN).

Doel van PAN is om oudheidkundige vondsten in privé-bezit te documenteren en online te publiceren. Zo komt de informatie over de vondsten en vondstlocatie beschikbaar voor wetenschap, erfgoed-onderzoek, musea en alle andere geïnteresseerden.

Heb je ook een archeologische vondst? Laat deze dan registreren bij PAN.

Tentoonstellingsagenda, museumkaart

Wil je weten welke archeologische tentoonstellingen op het moment te zien zijn dan kan je terecht bij de Tentoonstellings-agenda.

Deze agenda van de museumvereniging zoomt in op de agenda met actuele tentoonstellingen die archeologie op de agenda hebben staan.

Unesco wereld erfgoed: De Limes, de grens van het Romeinse Rijk

Tweeduizend jaar geleden liep de grens van het Romeinse Rijk, de Limes, van oost naar west dwars door ons land. En dat heeft zijn sporen nagelaten.

Kenmerkend voor dit deel van de Limes zijn de wijze waarop de Romeinen om zijn gegaan met de grillige rivier, het netwerk van forten dat langs de rivier is gebouwd en de bijzonder goed bewaarde houtresten.

Langs de Limes zijn honderden archeologische vondsten gedaan. Enkele topvondsen kun je online in 3D bekijken.

Het Limes Journaal verslaat alle ontdekkingen en evenementen langs de Romeinse Limes.

Metaaldetectie clubs & zoekdagen

Ben je zelf actief met de metaaldetector of zoek je nog een nieuwe hobby, sluit je dan aan bij een metaaldetector club zoals de Coinhunters of de Detector Amateur. Regelmatig worden er zoekdagen georganiseerd. Vergeet niet daarna je vondsten bij de PAN te melden.

Platform Archeologie Leeft!

Archeologie Leeft! is een online platform waar iedereen kennis kan maken met out of the box ideeën en inspirerende (nationale en internationale) voorbeelden van publieksarcheologie. Het platform biedt inspiratie, informatie en interviews met spraakmakende archeologen die met succes het publiek bereiken Daarnaast zijn er praktische ‘tools’ waarmee iedereen die archeologie onder de aandacht wil brengen bij het grote publiek, zelf aan de slag kan.

Nationale Archeologiedagen

Jaarlijks vinden in het laatste weekend van juni de Nationale Archeologiedgen plaats. Een weekend waarin iedereen kennis kan maken maken met alles wat de archeologie spannend, leuk en interessant maakt.

Archeonacht, RMO Leiden

De Archeonacht is een jaarlijks terugkerende avond met een vernieuwende kijk op archeologie. De nacht wordt geprogrammeerd door de Young Underground Professionals (Yuppen), een platform van jonge archeologen met een frisse blik op archeologie en publiek. Zij laten zien dat archeologie niet stoffig hoeft te zijn.

Tijdens de Archeonacht kan leek en kenner, jong en oud, kennis maken met de spannende actuele kant van archeologie.

Hedendaagse thema’s worden in een historisch daglicht gezet en vice versa.

Archeologische wandel- en fietsroutes

Op zoek naar de geschiedenis van het landschap? In de serie Archeologische Routes biedt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een reeks wandel- en fietsroutes uit door heel Nederland.

De routes geven uitgebreide informatie over het landschap en landschaps- elementen zoals hunebedden en terpen, maar ook over minder bekende onderwerpen als ringwalburchten en prehistorische akkers.