"Op de archeologiedag gaat het niet alleen om ‘oude spullen’ maar ook om de leuke en interessante gesprekken.''

Katwijk, Zuid-Holland

Molen de Geregtigheid

Onder het gestaag zoeven van de molenwieken in de middagzon was het op zaterdag weer gezellig druk rondom molen de Geregtigheid. De Katwijk Binse molen ontwikkelt zich steeds meer als plek waar geïnteresseerden in lokale geschiedenis elkaar ontmoeten. Ook het historische genootschap Het Rijndorp was aanwezig om de lokale geschiedenis te presenteren aan de hand van archeologische vondsten. De fantastische catering van PuurCaJa maakte de gezelligheid compleet met een hapje en een drankje.

Leersum, Utrecht

Conflictarcheologie

Amateurarcheoloog Jos Rams houdt zich bezig met conflictarcheologie, oftewel: archeologisch en historisch onderzoek naar overblijfselen van krijgshandelingen, zoals veldslagen. Als je zo over de weide wandelt, valt het niet direct op. Natuurgebied Breeveen is prachtig, er heerst rust, maar sporen van oorlog? Jazeker! Bij zijn stand kon Rams alles vertellen over verschillende gebeurtenissen en sporen uit de Tweede Wereldoorlog in dit gebied.

"Dit gebied ligt vol met herinneringen en ik vind het mooi om die verhalen door te geven.''

"Overal zit een verhaal achter!"

Landgraaf, Limburg

Stichting Linea Recta laat zijn vondsten zien

Onder het genot van een speciaal Romeins hapje kon je bijzondere archeologische vondsten uit Landgraaf bekijken. En die zijn er genoeg!

Stichting Linea Recta stond tijdens de Archeologiedagen paraat met een uitstalling van een aantal van deze bijzondere vondsten. De enthousiaste vrijwilligers John & Sjef konden je alles vertellen over deze objecten, want achter elke vondst zit een interessant verhaal!

Heiloo, Noord-Holland

Baduhenna

Baduhenna heeft een nieuw opgravingsveld aangelegd en tijdens de archeologiedagen konden kinderen hier aan de slag om kennis te maken met het werk van de archeoloog. Met een zakje prachtige vondsten en een “archeologen diploma” stonden ze aan het einde van de middag te stralen.

Voor de volwassenen was een wandeling georganiseerd onder leiding van een gids die vertelde over de geschiedenis van het gebied.

“Ik loop hier toch al jaren langs maar dit heb ik nooit gezien en geweten”.

''Je kunt je hier in de prehistorie van Almere wanen.''

Almere, Flevoland

Het Verhalenspel

Bij VINDplaats Zenit werd tijdens de archeologiedagen het digitale verhalenspel geopend. Een bijzondere gebeurtenis want nu kan het verhalenspel altijd en overal worden gespeeld en gedeeld! Verhalen waren vroeger, maar nu nog steeds onmisbaar in de samenleving. Wat is jouw verhaal?

Bezoekers konden daarnaast luisteren naar verhalenvertellers die het verhaal van de Midden Steentijd tot leven brachten en natuurlijk zelf het verhalenspel spelen. Of genieten van een kopje OERsoep bij het kampvuur!

Boxtel, Noord-Brabant

Werkgroep Steentijd

Tijdens de archeologiedagen kon in het Oertijdmuseum vuursteen worden bewerkt! De experts van de werkgroep AWN steentijd vertelden van alles over verschillende technieken en over deze bijzondere periode. De werkgroep heeft daarnaast hard gewerkt aan een nieuwe tentoonstelling over de oude steentijd, en deze was natuurlijk ook te bewonderen!

''Het was bijzonder leerzaam!''
''We hadden helaas niet op tijd een geschikte locatie in Belfeld, maar het is wel leuk voor de jeugd.''

Beesel, Limburg

Speuren naar verdwenen schatten

Bij de heemkundekring Maas en Swalmdal kon je zelf aan de slag met een metaaldetector en speuren naar vondsten in de grond. Enthousiaste amateurarcheologen stonden paraat om de bezoekers te assisteren en te helpen bij het determineren van gevonden voorwerpen.