“Echt super om zelf een grafheuvel te helpen ontdekken en zomaar houtskool van wel 5.000 jaar oud in je hand te houden.”

Staverden, Gelderland

Erfgoed gezocht

Verscholen in de bossen van de Veluwe liggen nog honderden grafheuvels te wachten op ontdekking. Erfgoed Gelderland wil het publiek graag betrekken bij dit bijzondere project! Tijdens een wandeling in de buurt van Landgoed Staverden werd meer informatie gegeven over het onderzoek, de grafheuvels en de periode waarin deze zijn opgeworpen. Daarna werden enkele van deze mogelijke ‘nieuwe’ grafheuvels gecontroleerd door middel van grondboringen. Een mooi voorbeeld van publieksarcheologie!

Rondreis over de Veluwe

Mobiele ArcheoHotspot

Tijdens de nationale archeologiedagen werd de mobiele Archeohotspot voor de Veluwe gelanceerd! Er zijn al meer dan 20 ArcheoHotspots in Nederland, maar nu dus ook een verplaatsbare variant voor de Veluwe. Een soort voedselkraam, waar bezoekers de archeologie van hun directe omgeving kunnen leren kennen.

En heb je zelf iets bijzonders gevonden? Dan kon je dit door het archeologische team laten determineren!

‘Het kan zijn dat we een ijzerslak hebben ontdekt, een unieke vondst!’
''Deelnemers waren toch bereid de temperatuur van 33˚C te trotseren, waaronder de oudste mannelijke inwoner van Knegsel, 92 jaar!''

Knegsel, Noord-Brabant

Wandel door Middeleeuws Knegsel

Op 3 december 1688 voltrok zich een ramp in Knegsel. Het dorp was totaal geruïneerd. Het verhaal is ongetwijfeld generaties lang doorverteld, en uiteindelijk in de vergetelheid geraakt. Nu kunnen velen dat weer doorvertellen.

Een uitgezette route trok langs historische plekken met vertellers die lieten horen en zien hoe het toen was. Jeugdleden van het theatergezelschap ’t Ros lieten zich inspireren door het verleden en voerden korte improvisaties uit.

STEIN, LIMBURG

De grillen van de rivier de Maas

Hoe leefden de Maasbanders 1000 jaar geleden met de overstromingen van de grillige Maas?

Archeologie en natuur komen samen tijdens de wandeling van het Maasbandproject. Tijdens de wandeling werd er verteld hoe men zich beschermde door het bouwen van dijken. De oude verschillende dijken zijn nog zichtbaar in het landschap.

Tilburg, Noord-Brabant

Ontdek de (on)zichtbare kastelen van Midden-Brabant per bus

Tijdens de Archeologiedagen kon je met kastelenkenner Bas Aarts met de bus op pad langs zes omwaterde huizen en kastelen in en rondom Tilburg. Ter plekke werd uitleg gegeven door Guido van den Eynde, gemeentelijk archeoloog van Tilburg.

Op vrijdagavond werd er een inleidende lezing gegeven over Brabantse kastelen.

Deze busroute is georganiseerd door AWN afdeling 24 Midden-Brabant samen met de Vereniging Vrienden van Brabantse Kastelen en de Gemeente Tilburg.

Limburg

Opening van vijf historische fietsroutes

Naast wandelen met de Archeo Route app zijn er nu ook fietsroutes. Tijdens de Archeologiedagen zijn vijf nieuwe routes geopend (Maastricht-Elsloo, Roermond-Neer, Roermond-Beegden, Lottum-Blitterswijck en Blitterswijck Aijen). Pak de fiets en ga op pad!

''Volg de route met het fietsknooppuntensysteem en ontdek de archeologische pareltjes van Limburg!''