''Een echte eye-catcher voor het gebied!''

Herwen, Gelderland

De Romeinse Baadster

Een bijzondere gebeurtenis op het strand bij recreatieplas Bijland, waar tijdens de archeologiedagen het beeld van 'de romeinse baadster' feestelijke werd onthuld. De gemeente Zevenaar heeft een rijke romeinse geschiedenis. Het beeld is bedoeld om deze geschiedenis zichtbaar en beleefbaar te maken. Om het kunstwerk in Romeinse sferen te onthullen, waren er acteurs verkleed als Romeinen aanwezig. Een Romeinse priester zegende het kunstwerk, om de romeinse baadster voorspoed te brengen.

Almere, Flevoland

Virtual Realityfilms

Een kijkje nemen in de steentijd of een stukje meevaren op een VOC-schip. In het natuurbelevingscentrum Oostvaarders in Almere zijn nu vier Virtual Realityfilms te bekijken waarin verschillende archeologische vondsten uit de omgeving van de Oostvaardersplassen te zien zijn. De geschiedenis van Flevoland wordt niet alleen tot leven gebracht, mensen kunnen het nu zelf beleven en ervaren!

"Ik dacht dat Flevoland toen nog helemaal niet bestond!"

''Een moderne toevoeging aan ons museum waar je in één keer leert hoe je van vondsten verhalen kunt maken.''

Eindhoven, Noord-Brabant

Opening ArcheoFactory

Hoera! Het preHistorisch Dorp bestaat 40 jaar! Ter ere van dit jubileum werd de ArcheoFactory geopend tijdens de Archeologiedagen. In dit moderne lab mag je zelf onderzoek doen naar de geschiedenis van mensen. Met verschillende moderne technologieën kom je erachter hoe mensen woonden, wat ze aten, wie ze waren, waar ze mee werkten, wat ze droegen en nog veel meer. Ontdek de acheoloog in jezelf!

Borger, Drenthe

Hunebedcentrum opent educatief archeologisch terrein

Tijdens de Nationale Archeologiedagen werd op het Oertijdpark van het Hunebedcentrum een nieuw educatief archeologisch terrein geopend. Op deze replica van een archeologische opgraving kun je zien en leren hoe het vak archeologie in de praktijk werkt. Een archeoloog probeert een verhaal achter een spoor of object te maken. Daarvoor zijn er allerlei wetenschappelijke technieken. Bezoekers kunnen door middel van deze technieken het verhaal achter het object of spoor zelf ontdekken.

Directeur Harry Wolters: ''Je krijgt een mooi inkijkje in het hele archeologische proces, van scherf tot verhaal.”
Wethouder Suzanne Winters: “Mensen krijgen een video te zien over de Weerterbeek en daarna kunnen ze een artifact verzamelen. Dat lijkt een beetje op het spel PokemonGo, wij noemen het ArcheoGo”

Weert, Limburg

Nieuw Archeospeerpunt

Tijdens de Archeologiedagen was het feest in Weert! Daar werd namelijk de nieuwste Archeo-Speerpunt van Archeo Route Limburg door de wethouder onthuld. De speerpunten duiden locaties aan waar je door middel van video's en augmented reality meer leert over de archeologie en geschiedenis van verschillende locaties in Limburg. Dit is alweer het achtste speerpunt voor Weert.

Verzamel alle speerpunten!