''Hoeveel heb jij er al gevonden?''

Zutphen, Gelderland

Archeojacht

Bij de ArcheoHotspot in Zutphen kon je een wandeling door het centrum van de stad maken. Op verschillende locaties kon je oude bewoners en historische figuren tegenkomen die alles konden vertellen over de locatie waar ze zich bevonden of over het ambacht dat zij beoefenden. Bij elke bewoner kon je vragen om een kraal waarmee je na afloop bij de ArcheoHotspot je eigen ketting of armband kon rijgen.

Wijnaldum, Friesland

Wijnaldum vroeger op de terp

Bij het Steunpunt Wijnaldum kon je kennismaken met de Friese terpbewoners van rond het jaar 800. Het dagelijks leven uit die tijd werd nagespeeld. Je kon je naam in runetekens leren schrijven, broodjes bakken en proeven wat er gegeten en gesnoept werd in die tijd.

Trek een "terpenpak" aan en doe mee!

''Heer Sytse fan de Foarryp en vrouwe Marianne zorgden ervoor dat de kinderen heerlijke broodjes konden bakken.''

Apeldoorn, Gelderland

Hapsdorp

Een bijzondere middag in Apeldoorn, waar tijdens de Archeologiedagen Het verhaal van Gelderland Zomertoer van start ging. Tijdens deze eerste Zomertoer dag stond de prehistorie centraal en was het mogelijk om het ijzertijddorpje HAPS te bezoeken. Hier was het mogelijk allerlei ambachten uit te proberen, te kijken hoe mensen vroeger kleding maakten en vuursteen bewerkten of meer te leren over de kunst van het bronsgieten en boogschieten.

De Meern, Utrecht

Pax Romana

De Romeinse soldaten van Pax Romana waren weer aanwezig bij de wachttoren om de linie bij Castellum Hoge Woerd te bewaken en natuurlijk om te trainen. Zij vertelden je graag alles over hun wachtdiensten en hoe dat er aan toeging. Dat ging weleens gepaard met verveling, maar er was altijd wat te doen!

Vlaardingen, Zuid-Holland

Masamuda

Het hele weekend kon je in Vlaardingen even helemaal terug in de tijd! Hoe leefden mensen in de steentijd? Op zaterdag en zondag werden verschillende demonstraties gegeven over het leven in de prehistorie, waaronder kook- en maalexperimenten, huidbewerking en het maken van speerspitsen.

Op zaterdag kwam bovendien Middeleeuws Vlaardingen tot leven op de middeleeuwse markt waar handelaren hun waar aan de man probeerden te brengen en ambachtslieden hun ambachten uitvoerden. Een middeleeuws deuntje ontbrak ook niet tijdens de festiviteiten!

''Je kon je helemaal onderdompelen in het Vlaardingen van de Middeleeuwen.''
''Als je het heel goed in elkaar gezet hebt, dan roep je me maar en krijg je een archeologie diploma''

Santpoort, Noord-Holland

Ruïne van Brederode

In de Ruïne van Brederode waren de bewoners druk in de weer met hun dagelijkse bezigheden, maar natuurlijk hadden ze ook wel tijd voor een praatje. Ze vertellen graag over hun ambachten en de hoogtijdagen van het kasteel. Daarnaast was het mogelijk om onder begeleiding van Astrid Morren een kannetje in elkaar te plakken of zelf een scherf op te graven en vertelde vrijwilliger Jan Morren alles over de recente opgravingen in IJmuiden.