“Archeologe Petra Hoff was onze middaggast en bezoekers hadden de nodige vragen voor haar.”
Elst, Gelderland
Tempelmuseum
Onder de kerkvloer in Elst ligt een 2000 jaar oude cultusplaats. Tijdens de Archeologiedagen was het mogelijk met een rondleiding mee te gaan langs de opgegraven Gallo-Romeinse tempels uit de 1e eeuw. De tempels zijn onderdeel van het religieuze centrum achter de Limes die in 2021 tot Unesco Werelderfgoed is uitgeroepen.
Archeoloog Petra Hoff werkte destijds mee aan de opgravingen. Zij sloot aan bij enkele rondleidingen, vertelde over het project en stond open voor vragen van het publiek. Een bijzondere en interessante ervaring.
Landgraaf, Limburg
Slot Schaesberg
Tijdens de Archeologiedagen is Slot Schaesberg gestart met de voorbereidingen voor een nieuw archeologisch onderzoek, dankzij een recent verkregen subsidie van de provincie Limburg. Met de nieuwste technieken kunnen de restanten van de kelder van het slot in de komende twee jaar opnieuw worden onderzocht.
Bezoekers van Slot Schaesberg konden de opgravingen van nabij bekijken en meemaken, en waren zelfs van harte welkom om mee te helpen met de opgraving.
''We kijken uit naar mogelijke nieuwe vondsten.''
''nog even deze plek bezocht voordat er weer zand overheen gaat!''
Deventer, Overijssel
Opgraving Leprozenhuis
Archeologie Deventer doet archeologisch onderzoek naar de resten van het voormalige St. Jurriënsgasthuis. Aan de dijk in de leegte stond tussen 1345 en 1600 het leprozenhuis van de stad Deventer. Mensen met de besmettelijke ziekte Lepra, leidden hier een afgezonderd leven. Speciaal voor de Archeologiedagen was er een extra open dag waarbij je live getuige kon zijn van deze opgraving.
Veldhoven, Noord-Brabant
ACASA veldcursus
Tijdens de Nationale Archeologiedagen konden belangstellenden een kijkje komen nemen bij de jaarlijkse veldcursus in Veldhoven. Studenten en archeologen zijn er bezig met het opgraven van een Romeinse nederzetting. Zij laten zien hoe een opgraving in zijn werk gaat, wat het werk van een archeoloog inhoudt en hoe eerstejaars studenten worden opgeleid. Kinderen van verschillende scholen konden zelf meehelpen in de 'werkput'.
"Later wil ik als archeoloog graag het veld in!''
''Je hebt er wel wat verbeelding voor nodig, maar deze sporen voegen iets toe aan het grote verhaal van onze gezamenlijke geschiedenis. Het staat letterlijk uitgetekend in het zand.”
Oss, Noord-Brabant
Open opgraving
Bij de nieuwste archeologische opgraving in de Osse polder zijn sporen gevonden van een complete nederzetting uit de prehistorie. Tijd voor een open dag! Archeologen en studenten vertellen je alles over het werk dat ze doen en wat hier gevonden wordt. Bovendien is er een heuse meegraafdag waarbij je echt zelf aan de slag mocht!
Hegebeintum, Friesland
Een klim waard!
In het nieuwe Kennis- en Informatiecentrum aan de voet van de terp in Hegebeintum kom je alles te weten over de terpen in het Friese landschap. Tijdens het afgraven van de terp zijn veel voorwerpen naar boven gekomen die ons meer vertellen over het leven op en rondom de terp. Ook recentere opgravingen en onderzoeken hebben daaraan bijgedragen en daarover is veel informatie terug te vinden in het kenniscentrum!
''By stoarm en springfloed strûpte it fruchtbere, ûnbedike lân by de Noardseekust derûnder. Dêrom begûnen fan sawat 500 foar Kristus ôf de minsken, fan seadden en dong terpen op te smiten.''
''Na dit weekend is Gennep heel wat jonge archeologen rijker.''
Gennep, Limburg
Schatgraven in Gennep!
In het Petershuis konden jongeren zelf beleven hoe een echte archeoloog te werk gaat. Alle verschillende facetten van opgraving tot tentoonstellen komen aan bod en de experts helpen je bij het hele proces. Misschien heeft jouw archeologische vondst wel een ereplaatsje gekregen in een vitrine!