Delft, Zuid-Holland

Erfgoed Delft

Waren de Romeinen in de buurt van Delft? Was er ooit een kasteel? Hoe zag een huis eruit in de middeleeuwse stad? Had iedereen Delfts Blauw aardewerk in huis? Zoveel vragen! Maar daar hebben de archeologen in Delft wel antwoord op. Tijdens de Archeologiedagen was het voor jong en oud mogelijk om een klein beetje zelf archeoloog te worden door scherven in elkaar te plakken, botten te determineren en een kleine opgraving te doen. Zo komt de geschiedenis van Delft echt tot leven!

''Wat leuk georganiseerd zowel voor volwassenen als kinderen. Scherven plakken, welk bot hoort bij welk dier en natuurlijk opgravingen doen. Wat een enthousiasme bij iedereen.''

"Wat is dit? was misschien wel de meestgestelde vraag vandaag."

Haarlem, Noord-Holland

Depot Haarlem

Tijdens de Archeologiedagen werden de deuren van het depot in Haarlem voor één keer opengesteld voor publiek! In het depot is de archeologische collectie van de stad opgeslagen, zoals heel veel aardewerkscherven maar ook hele kookpotten, tegels, glaswerk, metalen voorwerpen en botmateriaal.

Er was een uitgebreid programma om meer te weten te komen over de geschiedenis en archeologie van Haarlem. Maar je kon natuurlijk ook zelf aan de slag door materiaal uit een beerput uit te pluizen!

Den Haag, Zuid-Holland

De schatkamer van Den Haag

Vroeger werd er gedanst en gesjanst, nu liggen er hele oude spullen. De Tempel is tegenwoordig de opslagplaats van archeologische vondsten in Den Haag en tijdens de archeologiedagen waren de deuren geopend voor publiek! Er waren bijzondere vondsten te bewonderen, een rondleiding gaf de mogelijkheid tot een exclusief kijkje in de schatkamer en in het virtuele museum kon nog veel meer ontdekt worden over de Haagse geschiedenis. Een informatieve middag in de oude discotheek!

''Mag je deze vondst gewoon met je handen aanraken? Valt het dan niet uit elkaar? Wow dit heeft een Romein misschien ook wel vastgehouden. Gaaf zeg!”

Doorn, Utrecht

Grafheuvelavond

Deze unieke avond stond volledig in teken van grafheuvels. Op verschillende plekken is jarenlang onderzoek gedaan naar deze prehistorische grafheuvels. Onderzoekers kwamen deze avond vertellen over hun ontdekkingen.

Gorinchem, Zuid-Holland

Depot Gorinchem

Normaal gesproken kan je het depot en de werkruimte alleen op afspraak bezoeken. Maar tijdens de Nationale Archeologiedagen was het depot open voor publiek.

Tijdens de Nationale Archeologiedagen waren vondsten te zien die afkomstig zijn van de opgraving aan de Knipsteeg in 2019. Tijdens dit onderzoek kwam een deel van de 14de-eeuwse gracht van het Hof van Arkel, een leerlooierij uit de zestiende eeuw en resten van een 18de-eeuwse kolfbaan tevoorschijn. 

''We hebben een super leuke rondleiding gehad in het archeologiedepot van Gorinchem!”

's-Hertogenbosch, Noord-Brabant

Je zit bovenop de geschiedenis van 's-Hertogenbosch!

Terwijl je een kopje koffie op het terras drinkt archeologie ervaren? Het kon tijdens de Archeologiedagen in ’s-Hertogenbosch dankzij Erfgoed ’s-Hertogenbosch.

Het archeologisch verleden van de Parade en het Minderbroedersplein werd zichtbaar gemaakt door middel van QR-codes en de meest bijzondere vondsten zijn te zien bij pop-up tentoonstellingen in de vitrines van juwelier Goldline en Grand Café Silva Ducis.

Nog meer weten over Bossche opgravingen? Dan kun je sinds16 juni een nieuwe wandelroute volgen via de Erfgoed ’s-Hertogenbosch Route App. Hierin krijg je een (video) tour langs plekken van verschillende archeologische opgravingen.

Leiden, Zuid-Holland

3D Hologrammen

De 3D-hologrammen van archeologische vondsten waren tijdens de archeologiedagen te bewonderen in een mobiele vitrine bij Molenmuseum de Valk. Een greep uit de duizenden objecten uit het archeologisch depot van Erfgoed Leiden en Omstreken. Experts vertellen het verhaal achter deze vondsten én er zullen een aantal echte archeologische vondsten te zien zijn. Met dit bijzondere project worden mensen uitgedaagd hun geschiedenis zo dichtbij mogelijk te ontdekken en te beleven.

''We zoeken nog steeds vrijwilligers voor het ontwikkelen van de hologrammen!''