''De samenwerking was erg leuk, vooral om inclusie te stimuleren voor de kunstenaars.''

Alphen a/d Rijn, Zuid-Holland

Modeshow Limes a gogo

De Limes a gogo modeshow in De Aarhof, was een groot succes. Voor een enthousiast publiek liepen kunstenaars van Atelier Verfstreken van zorginstelling Ipse de Bruggen en leerlingen van het Groene Hart Lyceum samen over de rode loper in hun prachtige, duurzame, zelfontworpen en zelfgemaakte Romeinse kostuums. De kunstenaars en scholieren hadden een ‘moment of fame’ op de catwalk!

''Na kwistig geofferd te hebben, werd het prachtig weer.
Wij waren vertegenwoordigd met een schoenmaker, een slavenhandelaar en een medicus! ''

Venlo, Limburg

Romeins Spektakel

In en om het Limburgs Museum bruisde het van de activiteiten. Op het plein kon je je vergapen aan het Romeins Spektakel met paarden en soldaten, je kon het tentenkamp ontdekken dat een heuse legereenheid hier had opgeslagen of struinen over de gezellige ambachtenmarkt. En je kon binnen de gloednieuwe tentoonstelling 'Oevers vol Romeinen', een interactief familieavontuur ontdekken.

In het kader van vaderdag kon je bovendien je vader omtoveren tot Romeinse soldaat, samen gevechtstechnieken ontdekken of leren marcheren!

Leiden, Zuid-Holland

Limes Vaartocht

Tweeduizend jaar geleden was het druk op en langs de Oude Rijn, de noordgrens (de Limes) van het machtige Romeinse Rijk. Het was een van de belangrijkste vaarroutes voor troepen en handel van Europa. En daar kon je een stukje van meebeleven tijdens de Archeologiedagen! In een comfortabele sloep voer je over de Leidse grachten en de Rijn naar Park Matilo, dat sinds vorig jaar Unesco Werelderfgoed is. Een ervaren gids nam je mee door de lange geschiedenis van dit bijzondere stukje Leiden.

''Tijdens het varen hoor je alles over de Romeinse tijd in deze streken.''

Arnhem, Gelderland

Romeinen in Arnhem

In Erfgoedcentrum Rozet stonden de Romeinen centraal tijdens de Archeologiedagen. Dit was het perfecte moment om te ontdekken wat er allemaal in de bodem van Arnhem verborgen zit of zat. Je kon Romeinse hapjes proeven, Romeinse spelletjes spelen en alles leren over Romeinse stempels. Daarnaast ontdekte je bij de ArcheoHotspot vondsten uit de directe omgeving, en kon je ook je eigen vondst laten determineren!

Maar hoe zit het nu met de geschiedenis van de archeologie zelf? Stadsarcheoloog Martijn Defilet ging hier in een korte lezing op in.

Rouveen, Overijssel

Archeologiedagen in de Veldschuur

Stichting Archeologie Zwarte Waterland en Stichting Archeologische Werkgroep Staphorst bundelden de krachten om een geweldig archeologie festival neer te zetten bomvol spannende en boeiende activiteiten.

Zo was er een heuse detectorwedstrijd voor kinderen van 8 tot 13 jaar waarmee een echte detector gewonnen kon worden! Daarnaast waren er bijzondere vondsten van amateurarcheologen te bekijken en konden eigen vondsten worden gedetermineerd.

' ' ''Het was een gezellige boel!''

Nuis, Groningen

Dag van de Noord-Nederlandse Archeologie (DNNA)

Tijdens de DNNA konden bezoekers op diverse manieren kennis maken met de archeologie van de drie noordelijke provincies. Voor het depot in Nuis hadden steentijdmensen, middeleeuwers en soldaten uit fort Bourtange hun tenten opgeslagen. Zo kon je zien, voelen en ruiken hoe men in het verleden leefde en werkte.

Daarnaast waren meer dan twintig standhouders aanwezig, van archeologische verenigingen tot musea, die tijdens een informatiemarkt van alles konden vertellen over archeologie in de noordelijke provincies.

Middelburg, Zeeland

Ontdek de Zeeuwse archeologie

Verschillende facetten van de Zeeuwse archeologie werden bij elkaar gebracht bij Erfgoed Zeeland. Op de Archeomarkt kon je kennis maken met allerlei Zeeuwse instanties, zoals de Walcherse Archeologische Dienst. Met University College Roosevelt speelde je het spel "Raad het continent" en vondsten konden worden gedetermineerd door het Zeeuws Genootschap (KZGW). Naast workshops zoals scherven plakken, kon je aan de slag met de metaaldetector. In het Zeeuws Archeologisch Depot konden archeologische schatten uit heel Zeeland worden bekeken.

''Gezien wat er opgegraven is in de loop der tijd in Zeeland. Wat leuk zo’n kijkje achter de schermen.''
''Je moet eigenlijk hartstikke gek zijn als je dit doet"

Schagen, Noord-Holland

Archeologische markt

In de Grote Kerk van Schagen was een informatiemarkt opgezet die allerlei verschillende facetten van de archeologie belichtte. Van maritieme archeologie tot archeobotanie en van archeologische vondsten tot het behoud van stolpboederijen, alles kwam aan de orde. Er waren zowel amateurarcheologen als professionals aanwezig die alles konden vertellen over hun specialisatie. Een bijzonder informatieve ervaring!

''Wat was het warm en wat hebben we genoten van al die jonge archeologen die hun diploma bij ons hebben gehaald.''

Venlo, Limburg

Fort Museum Venlo

Voor 1 dag archeoloog bij Fort Museum Venlo! Potscherven puzzelen, met een metaaldetector graven, zeven, je kon alles doen wat met het werk van de archeoloog te maken heeft. Vanwege de hoge temperatuur werd er wel gezorgd voor de nodige verkoeling tijdens het werk.

Aan het eind van deze activiteit kregen de kinderen een heus archeologie diploma mee naar huis!