5 JARIG BESTAAN


NATIONALE ARCHEOLOGIEDAGEN 2019

Met dank aan de honderden partners en vrijwilligers door het hele land is de Nederlandse archeologie weer een weekend lang in de schijnwerpers gezet,

Het grote belang van archeologisch publieksbereik en de Archeodagen, werd dit jaar bekroond met het bezoek van minister Ingrid van Engelshoven aan de Nationale Archeologiedagen.

De weergoden waren ons dit jaar helaas niet gunstig gezind, maar gewapend met paraplu en kaplaarzen, wisten toch weer bijna 40.000 bezoekers met groot enthousiasme en enorme interesse hun weg te vinden naar de ruim 350 activiteiten door het hele land.

Met de viering van ons 5-jarig bestaan, het eerste lustrum van de Nationale Archeologiedagen, blikken we in dit Online Magazine terug op
5 indrukwekkende, 5 ontroerende, 5 verbazende en 5 spraakmakende momenten tijdens deze jubileum editie.

We kijken terug op fantastische Archeodagen 2019, bedankt iedereen!

Archeologie leeft als nooit
tevoren.

Minister Van Engelshoven: “Het publieksbereik van archeologie is ontzettend belangrijk. Daar doen jullie ongelooflijk goed werk. Gefeliciteerd met jullie verjaardag & eerste lustrum.”

TERUGBLIK


5 VERBAZENDE MOMENTEN

In Amsterdam werd een 3D-model van een bijzondere opgraving gepresenteerd en op Texel was de onthulling van een spectaculaire vondst. Maar ook bezoekers zelf verbaasden met eigen vondsten!

TERUGBLIK


5 INDRUKKENDE MOMENTEN

Van een poëtische ervaring waarbij je via je zintuigen wordt meegenomen terug in de tijd tot een spectaculaire slag tussen de Romeinen en de Bataven waarin twee broers tegenover elkaar komen te staan. (foto: Mauro Smit)

TERUGBLIK


5 ONTROERENDE MOMENTEN

Ontroering tijdens de Archeologiedagen: een echtpaar trouwde op z’n Romeins tijdens de Archeologiedagen en wist je dat de oudste voetafdrukken uit Europa komen? (foto: Universiteit Leiden)

TERUGBLIK


5 SPRAAKMAKENDE MOMENTEN

Wat hebben de archeologie van drugs en een bezoek van Minister van Engelshoven met elkaar te maken? Ze staan in ons rijtje spraakmakende momenten tijdens de Archeologiedagen! (foto: Sabine van der Vooren)