“Zo kijk je opeens heel anders tegen archeologie aan.

5 INDRUKWEKKENDE MOMENTEN


HORIZON(T), een poëtische theater ervaring

Bij archeologie denken wij aan het verleden, maar eigenlijk leven wij nu in de archeologie van de toekomst. Theatercollectief De Trans//missie nam je mee back to the future, op een indringende reis door tijdlagen heen. Een audio-visuele tocht rondom het indrukwekkende landschapskunstwerk Exposure, te Lelystad.

5 INDRUKWEKKENDE MOMENTEN


Vitalis, een re-enactment spektakel

Twee broers die elkaar op het slagveld treffen tijdens de Bataafse Opstand, de slag tussen de Romeinen en de Bataven. De één koos de kant van de Romeinen terwijl de ander zijn volk de Bataven trouw bleef; 70 re-enactors speelden mee in dit theaterspektakel bij het castellum in Arnhem-Zuid door Stichting Foeks.

“Mooi hoe het verhaal over een oorlog van bijna 2000 jaar geleden zo actueel kan zijn.”
“Wat bijzonder om zo'n goede samenwerking tussen vrijwilligers en de gemeente Tilburg te zien.”

5 INDRUKWEKKENDE MOMENTEN


Archeologiefestival ArcheoLoon

Drie heemkundekringen (Loon op Zand, Oisterwijk en Udenhout) sloegen de handen in elkaar om bezoekers te vertellen over hoe het Tilburgse landschap is ontstaan. Er waren lezingen, workshops, metaaldetectie en nog veel meer.

5 INDRUKWEKKENDE MOMENTEN


Fort Waver-Amstel

Boem! Uit een van de kanonnen langs het fortterrein klinkt een enorme knal. Even verderop verzamelen de deelnemers zich voor de rondleiding door het fort, waar 275 soldaten leefden. De kanonnen bulderen eenmalig op Fort Waver-Amstel: waar het fort normaliter voor het publiek gesloten is, opende het tijdens de Archeologiedagen zijn deuren.

''Ik vond het prachtig om hier eens rond te kijken. Je ziet het normaliter alleen maar vanaf de weg, maar dan heb je geen idee wat voor moois hier achter het hek verscholen ligt.''
Minister van Engelshoven: “Een mooi voorbeeld hoe erfgoed, zorg en cultuur samenwerken en elkaar versterken. Het is bijzonder om te zien hoe cliënten hier het thema Romeinen onder de aandacht van mensen brengen.’’

5 INDRUKWEKKENDE MOMENTEN


Limesbezoekerscentrum NIGRVM PVLLVM

In 1969-1974 werden hier de wereldberoemde Romeinse Zwammerdamschepen opgegraven, nu is het een Limesbezoekerscentrum en zorginstelling in één, waar minister van Engelshoven tijdens de Archeologiedagen door bewoners van Ipse de Bruggen werd rondgeleid langs de bijzondere topvondsten. (foto: Hans Doderer)