“Dit is niet normaal. Dit bodempatroon is door menselijke activiteiten veroorzaakt!’’ roept hij. Zijn stem trilt. Het publiek houdt de adem in.”

5 SPRAAKMAKENDE MOMENTEN


Speuren naar verborgen grafheuvels

Het publiek mocht samen met archeologen van Erfgoed Gelderland en de Universiteit Leiden op onderzoek uit in Ermelo, in het kader van 'Erfgoed Gezocht', het project waarin mensen zelf in 22.000 satellietkaarten kunnen sporen naar verborgen grafheuvels. Ter plekke onderzochten ze samen: gaat het om echte grafheuvels of niet?

5 SPRAAKMAKENDE MOMENTEN


Minister bezoekt Romeinse Zwammerdamschepen

Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) bracht dit jaar de Archeologiedagen een bezoek. Dat begon met een kijkje in de restauratiewerf in Archeon, waar de beroemde Romeinse Zwammerdamschepen worden gerestaureerd. De minister verrichtte, samen met de vrijwilligers, de laatste handeling aan vrachtschip Zwammerdam 2 én gaf het startsein voor de restauratie van Zwammerdam 6.

Minister: ''Archeologie interesseert veel jonge mensen, maar ook echt iedereen voor onze geschiedenis. Er zijn veel vrijwilligers dag in dag uit hierbij betrokken en daar doen jullie ongelooflijk goed werk. ”

Gedeputeerde: ''Veel mensen weten niet dat Flevoland archeologie heeft en daar willen we verandering in brengen.”

5 SPRAAKMAKENDE MOMENTEN


Onthulling landschapskunstwerk

Het ziet er een beetje uit als een UFO, het 8e landschapskunstwerk van Flevoland dat tijdens de Archeologiedagen werd geopend. Hij staat 7 meter boven de grond en heet officieel 'Riff, PD #18245'. Kunstenaar Bob Gramsma maakte het kunstwerk ter ere van 100 jaar Zuiderzeewet. My Daily Shot of Culture nam een vlog op met gedeputeerde Rijsberman. (foto: Sabine van der Vooren)

5 SPRAAKMAKENDE MOMENTEN


Drugs en meer tijdens de Archeonacht

Gebruikte men vroeger al drugs? Hoe paleolithisch is het populaire paleodieet eigenlijk? En hoe helpt forensische archeologie misdrijven oplossen? In verschillende sessies, workshops en rondleidingen ontdekte het publiek hoe actueel archeologie is. Deze 2e editie van de Archeonacht in het Rijksmuseum van Oudheden werd geprogrammeerd door de Young Underground Professionals en was tevens de aftrap van de Archeologiedagen!

''Wat een bijzondere avond, ik ga vol inspiratie voor onze eigen museumprojecten naar huis!”
“Beter dan gamen, toch? Kijk hoe enthousiast mijn zoon is. Meer heb je als ouder niet nodig.”

5 SPRAAKMAKENDE MOMENTEN


Reconstructie van één van Rotterdams grootste trekpleisters

Eén van Rotterdams grootste trekpleisters van nu, de Markthal, staat op de grond waar duizend jaar geleden een boerengezin leefde. Het huis van díe boeren, het 'Rottahuis', is nu in Vlaardingen te bewonderen. De onthulling van deze reconstructie gebeurde tijdens de Archeologiedagen. Een prachtige samenwerking tussen vrijwilligers en professionele archeologen!