“Ik verslond archeologie maar ik kon verder niks met mijn belangstelling. Dat was toen niet weggelegd voor meisjes.”

5 ONTROERENDE MOMENTEN


Kleindochter in de archeologie

‘We zijn hier omdat onze kleindochter dit jaar archeologie is gaan studeren hier. Maar ik ben zelf ook heel erg geïnteresseerd.’ Het liefst was oma Wil Koet zelf ook archeologie gaan studeren, maar dat zat er toentertijd niet in. Gelukkig kon ze tijdens deze Open Dag van Universiteit Leiden wel haar hart ophalen, samen met andere liefhebbers van archeologie.

5 ONTROERENDE MOMENTEN


Vijfjarige archeoloog in de dop

Het is muisstil in de oude herberg van het Prehistorisch Dorp op zaterdagmiddag. Niet omdat er niemand is maar omdat in opperste concentratie zeer serieus onderzoek wordt gedaan. Door de vijfjarige Jilles wel te verstaan, die net met militaire precisie de ruggengraat van een muis uit een uilenbal heeft geplukt...

Het mooiste vindt Phil dat hij de gevonden schatten zelf mag houden. Voorzichtig haalt hij één cent uit z'n jaszak en toont hem alsof hij een verboden bezit met zich mee smokkelt. ''Dat is geld van vroeger. Maar het is wel een geheimpje dat ik het heb hoor."

“Zo kun je zien dat zo'n bruiloft er in de tijd van de Romeinen heel anders aan toe ging. Het huwelijk was toen veel meer een contract.”

5 ONTROERENDE MOMENTEN


Romeinse bruiloft

Jan en Jannie hadden begin oktober hun bruiloft, maar deden het tijdens de Archeologiedagen nog eens over: op zijn Romeins, met alle gebruiken en tradities van toen. Het plein voor het Flipje Museum werd voor één dag omgetoverd tot het toneel van een Romeinse huwelijksceremonie.

5 ONTROERENDE MOMENTEN


De oudste voet-afdrukken van Europa

Je moet wel even slikken, bij het zien van deze voetafdrukken. Ze zijn vierduizend jaar geleden achtergelaten door een persoon aan een drassige rivieroever, overstoven met zand en zo in de tijd bevroren. Dit en meer konden bezoekers tijdens de Archeologiedagen bewonderen in Museum Schokland tijdens het uitgebreide programma over maritieme archeologie.

“Wow, wat komt het verleden op deze manier dichtbij! Ineens is het zo tastbaar.”
“Er was gebrek aan van alles: kleding, schoenen. Ze sliepen in twee paviljoens waarvan de ruiten waren gesneuveld.”

5 ONTROERENDE MOMENTEN


Een verleden van oorlog

Tijdens de Archeologiedagen werd hier een ArcheoHotspot geopend en zochten kinderen vrolijk naar muntjes, maar Fort Sint Michiel kent een verleden van oorlog. Na WOII werd het een mijnruimerskamp. ''De omstandigheden waren ermbarmelijk”, zegt archeoloog Nick Warmerdam. „Als de Duitse mijnenruimers niet al omkwamen doordat ze op een mijn stuitten, bezweken ze aan ziektes.”