“Leuk dat de bezoekers ook zelf vondsten van huis meebrachten om te laten determineren. Je ziet wel dat de archeologie lééft op Texel!”

5 VERBAZENDE MOMENTEN


Dag van de Texelse Archeologie

Een spectaculaire vondst werd tijdens deze Texelse Archeologiedag onthuld: een blauw glazen 17e eeuws karaf gevonden door archeologen in de Koetebuurt. Maar bezoekers konden ook bijzondere VOC-objecten en andere (scheepswrak) schatten zien. Een ode aan de maritieme archeologie! (foto: Archeologie West-Friesland)

5 VERBAZENDE MOMENTEN


Open Archeologiehuis Gemeente Amsterdam

Bezoekers konden backstage in de gloednieuwe werkplaats van de archeologen van Amsterdam. Eén van de bijzondere dingen die te zien waren was het 3D-model van de opgraving van het 'Verbandhuys' uit1626-1897. Vondsten als pispotten en zalfpotten geven een uniek inkijkje in de dagelijkse gang van zaken in deze chirurgische kliniek.

“De Archeologiedagen op het Marineterrein waren een buitengewoon groot succes. Veel enthousiaste bezoekers die ook veelal lang bleven!”

“Ik moet toegeven, het is best wel verslavend.”

5 VERBAZENDE MOMENTEN


Metaaldetectie zoekdag Coin Hunter

In een weiland bij Wijk bij Duurstede liepen tijdens de Archeologiedagen 160 detectorhobbyisten op zoek naar verstopte penningen. Eén deelnemer vond zelfs een Karolingische munt! (foto: Wim de Bruijn)

5 VERBAZENDE MOMENTEN


Centrum Archeologie Amersfoort

Een aantal bezoekers meldde zich met bijzondere vondsten tijdens de Archeologiedagen. Zoals de 6-jarige Dipesh met zijn vuursteen. ''Gevonden in de buurt van het Schothorsterbos’’, antwoordt de opa van het jongetje. ''Deze steen kan zomaar tienduizend jaar oud zijn.’’

“Deze steen kan zomaar tienduizend jaar oud zijn!”
“Je kan als het ware de Romeinse tijd hier aanraken. Dat is toch wel heel speciaal.”

5 VERBAZENDE MOMENTEN


Opgraving Romeinse weg in Swalmen

Alle wegen leiden naar Rome, toch? Samen met amateurarcheologen van Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal onderzoekt Econsultancy of het hier inderdaad om een deel van de Via Traiana gaat. Tijdens de Archeologiedagen mocht het publiek meekijken.