2018 Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed


In 2018 wordt het culturele erfgoed van Europa gevierd, met elke maand een ander erfgoedthema. Oktober is uitgeroepen tot 'Maand van de Opgegraven Geschiedenis', wat we feestelijk aftrapten met de eerste Archeonacht in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Want Europese verbindingen legt de archeologie als geen ander.

“Mijn hart springt over! Ik zou zo graag deze nacht mee genieten.”

WHERE THE PAST MEETS THE FUTURE


Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Het Rijksmuseum van Oudheden opende speciaal voor de allereerste Archeonacht tot in de late uurtjes haar deuren voor kenner en leek. Bezoekers beleefden een onvergetelijke archeologische ervaring met spannende speedrondleidingen, documentaires en lezingen over vernieuwend onderzoek van jonge archeologen. Maar ook was er een archeologische schrijfworkshop te volgen, dook men in de wereld van de Virtual Reality en zetten de spoken word optredens van de Poetry Circle aan tot denken. Bekijk het hele programma hier. De programmering lag in handen van de ‘Young Underground Professionals’, een platform & denktank van jonge professionals met een frisse blik op archeologie en publiek.

UTRECHT WERELDBEROEMD PRIJSVRAAG


De Archeo Express

In het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed riep provincie Utrecht op ideeën in te zenden om het bijzondere erfgoed in de provincie wereldberoemd te maken. De prijsvraag Utrecht Wereldberoemd leverde 143 ideeën op, waaruit een jury 10 finalisten selecteerde. Het idee van de Young Underground Professionals, 'De Archeo-Express', haalde een trotse finaleplaats. Honderduizenden mensen reizen dagelijks over erfgoed, zonder dat ze weet hebben van dit bijzondere verleden. De Yuppen bedachten een treinreis door de tijd waarbij de verborgen archeologie van Utrecht met 3d projectie virtueel tot leven komt.

“Vandaag de dag wordt de Via Belgica gebruikt om het Romeinse verleden in de regio weer tot leven te brengen”

WHERE THE PAST MEETS THE FUTURE


Via Belgica, Limburg

Archeologie laat ons het Europese oorsprongsverhaal zien. Onze bodem bevat veel sporen van onze geschiedenis, die vertellen over onze herkomst, oude gebruiken en beschavingen. Langs de Via Belgica in Limburg liggen locaties die de rijkdom van het eens zo machtige Romeinse Rijk laten zien, zoals het Thermenmuseum en Museum Romeinse Katakomben. Het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed maakte speciaal voor de themamaand van de opgegraven geschiedenis onderstaand filmpje.

YUPPEN


Young Underground Professionals

Medio 2018 hebben jonge professionals in de archeologie zich verenigd in de 'Young Underground Professionals', een platform & denktank van young professionals met een frisse blik op archeologie en publiek. Als aftrap is een bus vol Yuppen afgereisd naar de Archeologiedagen in België, een bezoek vol inspiratie. Daarna is een vliegende start gemaakt met de programmering van de Archeonacht in het Rijksmuseum van Oudheden en deelname (én finaleplaats!) aan de prijsvraag 'Utrecht Wereldberoemd'. De Young Underground Professionals zijn een initiatief van Stichting Nationale Archeologiedagen.

“De Yuppen zijn een lichtend voorbeeld van nieuwe energie.”
“Mede vanwege het grote succes in Nederland, organiseren wij dit jaar een piloot van de eerste Archeologiedagen in Vlaanderen.”

GLUREN BIJ DE (ZUIDER) BUREN


Eerste Archeologiedagen Vlaanderen

Dit jaar organiseerden onze zuiderburen de allereerste Archeologiedagen Vlaanderen. Jong en oud werd ondergedompeld in meer dan 50 spannende en educatieve activiteiten georganiseerd door archeologen, musea en liefhebbers. De Young Underground Professionals gingen op bezoek en lieten zich verbazen en inspireren door de archeologische rijkdom van Vlaanderen en de wijze waarop het publiek wordt betrokken bij archeologie.

ARCHEOLOGIEDAGEN


Meer Europees Jaar tijdens de Archeologiedagen

Tijdens de Archeologiedagen 2018 sloot een groot aantal deelnemers met hun activiteiten aan bij het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed, juist omdat archeologie zich zo goed leent om Europese verbindingen te laten zien! De lokale geschiedenis kwam tot leven, maar de programmering liet ook zien dat de grenzen die we nu kennen in het verleden onbegrensd waren.

“”