Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland is archeologisch gezien uniek vanwege de natte bodem, waarin organisch materiaal als hout, leer en textiel uitstekend bewaard blijft. De provincie is een rijk archeo-logisch gebied en vertelt daarmee veel over de geschiedenis van Zuid-Holland. Mede dankzij de provinciale subsidie regeling Archeologisch Publieksbereik, kent de provincie Zuid-Holland een rijk scala aan innovatieve archeologische projecten en organisaties die voor iedereen toegankelijk zijn.

Ontdek & beleef Zuid-Holland!

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Het RMO, het archeologisch Rijksmuseum van Nederland, brengt de oudheid en de archeologie tot leven. Iedereen kan in het museum genieten van de oude beschavingen uit Egypte, de Klassieke Wereld, het oude Nabije Oosten en Nederland in de prehistorie, Romeinse tijd en middeleeuwen. Momenteel kan je o.a. meekijken met de 'live' restauratie van de Romeinse sarcofaag van Simpelveld. In de familietentoonstelling 'Romeinen langs de Rijn' ontdek je hoe mensen tweeduizend jaar geleden leefden langs de limes, de Romeinse grens en de kleine expositie 'Retourtje verleden' toont hoe archeologie en spoorwegen al ruim 180 jaar met elkaar verbonden zijn.

Archeologisch Park Matilo, Leiden

Altijd al eens een Romeins park willen bezoeken? Dat kan in Park Matilo in Leiden. Het park is vernoemd naar het castellum dat hier zo’n 2000 jaar geleden dienst deed als verdedigings-fort. De archeologische resten van dit legerkamp, liggen nog verscholen in de bodem. Boven de grond is de geschiedenis zichtbaar gemaakt met reconstructies van wachttorens en speeltoestellen voor kinderen in Romeinse stijl.

Museum Rotterdam

Wist je dat het in 2020 750 jaar geleden is dat de dam in de Rotte werd gelegd? In de tentoonstelling '750 jaar Rotte | dam' is een unieke archeologische vondst te zien: een compleet bootje! Dit scheepje waarmee 750 jaar geleden de stad is ontstaan, is nu voor het eerst te zien in Museum Rotterdam.

Archeologisch Erf, Vlaardingen

De geschiedenis komt in de Vlaardinger Broekpolder tot leven. Wie een kijkje neemt achter de houten palissades van het Educatief Archeologisch Erf wandelt zo de steentijd in. Vrijwilligers van de Federatie Broekpolder bouwden hier o.a. een reconstructie van een boerderij uit de Vlaardingen-cultuur (ca. 3.000 v.C.).

Romeinse schepen van Zwammerdam, Alphen a/d Rijn

In de Restauratiewerf van Museumpark Archeon wordt een Schip van Zwammerdam gerestaureerd waar je bij staat. Sterker nog: soms mag je gewoon een handje meehelpen!

In de Restauratiewerf bezoek je ook een expositie over de opgraving van de zes Romeinse schepen.

Merovechpark, Rijnsburg

In de nieuwe woonwijk De Horn in Rijnsburg (Katwijk) is het Merovechpark aangelegd. Het park ligt op een grafveld uit de Merovingische periode, waar archeologische vondsten zijn aangetroffen uit 560-725 na Christus, de tijd waarin de Merovingen, Frankische koningen, hier leefden. In dit park kun je de historie overal voelen, zien en ervaren. De vondsten zijn zeldzaam voor de Europese archeologie, wat het park nog unieker maakt.

Tijdtrap, Rotterdam

Ontdek de bodemschatten in de Markthallen Rotterdam. De Tijdtrap is een permanente tentoonstelling van archeologische vondsten in het trappenhuis en parkeergarages van de Markthal. Alle voorwerpen zijn gevonden bij de opgraving voorafgaand aan de bouw van de Markthal en vertellen samen het verhaal van deze plek.

Museum Gouda

Bij archeologische opgravingen rond de Sint-Janskerk in Gouda werden in 2017 opvallend veel kinderskeletten gevonden. De grote vraag is: hoe leefden deze Goudse kinderen? Waaraan stierven zij? Maar vooral ook: hoe kunnen de nieuwste onderzoeks-technieken ons helpen bij het vinden van een antwoord? De tentoonstelling vertelt het verhaal van deze jonggestorven kinderen.

Museum Swaensteyn, Voorburg

Museum Swaensteyn is hét huis voor de geschiedenis, kunst en cultuur van Voorburg en Leidschendam. Tweeduizend jaar geleden, in de Romeinse tijd, bevond zich op het huidige gebied van Voorburg de plaats Forum Hadriani, waarover je in het museum alles kan ontdekken.

Westlands Museum, Honselersdijk

Naast een historische tuin, neemt het museum je in de vaste expositie mee naar de Romeinse tijd, de Middel-eeuwen, de 18e eeuw en naar anno nu. Hoe is het Westland ontstaan en hoe heeft het kunnen uitgroeien tot het grootste glastuinbouwgebied van de wereld?

Archeologiehuis Zuid-Holland, Alphen a/d Rijn

Het Archeologiehuis Zuid-Holland biedt de bezoeker een unieke collectie vondsten uit de provincie. Meer dan 600 objecten zijn ontsloten voor bezoekers, na jaren in het depot te hebben gelegen. De vondsten tonen de indrukwekkende geschiedenis van Zuid-Holland vanaf de prehistorie, door de Romeinse tijd en tenslotte de Middeleeuwen.

Ipse de Brugge ‘NIGRUM PULLUM’, Zwammerdam

Limesbezoekerscentrum Ipse de Bruggen is de plek van de ontdekking van de Zwammer-damschepen, maar tevens een zorginstelling, waar bewoners actief deelnemen aan het tot leven brengen van het archeologisch erfgoed van de Zwammerdam-schepen. In Grand Café De Haven, is een permanente tentoonstelling over het Romeinse erfgoed.

Museumpark Archeon, Alphen a/d Rijn

Stap midden in de geschiedenis en ontdek hoe het vroeger was. In het openlucht-museum Archeon leer je alles over de prehistorie, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Het Archeon is een openlucht-museum en themapark over de geschiedenis van Nederland. Acteurs in gladiator-outfits en huizen in middeleeuwse stijl maken het een levensechte ervaring. Leer zelf boogschieten, onderga een Romeinse massage of bezoek een mesohut uit de Prehistorie. Regelmatig zijn er aanvullende evenementen zoals een gladiatorengevecht of een markt.

TorenMuseum, Oud-Valkenburg

Het Zuid-Hollandse Valkenburg kent een rijke geschiedenis die mede te danken is aan de Romeinen. In Valkenburg bewaakten de Romeinen ruim 300 jaar het meest noordelijke deel van het Romeinse Rijk vanuit vesting Praetorium Agrippinae. Valkenburg verkreeg archeologisch internationale allure door de vele opgravingen en vondsten. In het museum is een permanente tentoonstelling te zien over dit Romeinse erfgoed.

Golda Archeologie, Gouda

Golda is de vereniging van amateur archeologen, die zich sinds de oprichting in 1969 bezighoudt met archeologie in Gouda. In samenwerking met het Museum Gouda organiseert Golda regelmatig exposities over de archeologie en geschiedenis van Gouda.

“Zoek mee naar de Oude Wereld”, Goeree Overflakkee

Zoek mee naar de verdwenen Romeinse stad ‘De Oude Wereld’ op Goeree-Overflakkee. Naast het vinden van de mythische Romeinse stad is het doel meer aandacht te genereren voor- en draagvlak te creëren voor erfgoed op Goeree-Overflakkee. Volg deze zoektocht op de voet op RomeinseKust.nl en bovenal: ZOEK MEE!

Museon, Den Haag

Het Museon is een populair-wetenschappelijk museum over verschillende vakgebieden, zoals geologie, biologie, techniek, en ook archeologie. In het Museon leer je door dingen zelf te doen. Er gebeurt een heleboel en je mag veel aanraken. Kom en ontdek het zelf!

Website 'Beleef Archeologie' Zuid-Holland

Meer inspiratie vind je op de website 'Beleef Archeologie', de toegangspoort tot alles wat er te zien en beleven valt op het gebied van archeologie in Zuid-Holland. Hier kan je naast musea en evenementen ook vanuit je luie stoel topvondsten bekijken.

Het Hof van Nederland, Dordrecht

Het Hof van Nederland, onderdeel van het Dordrechts Museum, is een museum op de plek waar in 1572, tijdens de eerste Vrije Statenvergadering, de basis werd gelegd voor onze vrijheid. Deze historische vergadering staat centraal, maar ook het verhaal van Dordrecht, als oudste stad van Holland, wordt verteld. In de kelder van Het Hof van Nederland worden archeologische vondsten en voorwerpen van vroeger getoond uit de collectie van de stad Dordrecht.