Provincie Utrecht

De provincie Utrecht heeft een lange bewoningsgeschiedenis. Dat levert naast zichtbare ook veel ondergrondse en dus onzichtbare sporen op. Deze zijn niet alleen het bewaren waard, maar vormen ook een inspiratiebron voor ruimtelijke ontwikkeling. Ga ondergronds bij Dom Under, vlieg met een virtual realitybril over de waterlinie en bezoek zeker Castellum Hoge Woerd, het archeologiemuseum van Utrecht.

Castellum Hoge Woerd, Utrecht

Hét archeologiemuseum van Utrecht is gehuisvest in Castellum Hoge Woerd. Het museum neemt je mee langs de geschiedenis en schatten van Castellum Hoge Woerd, een eigentijdse herbouw van het Romeinse fort dat enkele eeuwen geleden op deze exacte locatie heeft bestaan. Bewonder het 2000 jaar oude Romeinse schip met zijn complete inventaris, beklim de muren van het imposante fort en reis door de geschiedenis van mens en landschap. Een uniek en interactief museum voor jong en oud.

Stadsmuseum Woerden

In dit voormalige 16de-eeuwse 'Stedehuys’ wisselen historie en kunst elkaar af. Het museumgebouw is op zichzelf al een beziens-waardigheid. Het museum brengt o.a. op velerlei wijze de Romeinse geschiedenis van Woerden in beeld.

Tijdlijn van Leersum

De Tijdlijn van Leersum is een wisseltentoonstelling, waarin twee tot drie keer per jaar een ander thema wordt belicht. De onderwerpen betreffen steeds een periode uit de Tijdlijn van Leersum en geven een beeld van de historie van de Utrechtse Heuvelrug en Leersum in het bijzonder, uit de periode 150.000 jaar geleden tot heden. Ook wordt er regelmatig een archeologisch koffieuurtje gehouden, waar iedereen welkom is.

Museum Warsenhoeck, Nieuwegein

Het museum is gewijd aan de cultuurhistorie van Nieuwegein, de voormalige gemeenten Jutphaas, Vreeswijk en de middeleeuwse stad Geyne. Uniek is het archeologische deel van de vaste expositie op de begane grond. Vondsten uit het midden- Paleolithicum (135000 – 35000 v. Chr.) die in Jutphaas zijn gedaan, worden hier getoond.

Waterliniemuseum Fort Vechten, Bunnik

Fort bij Vechten is één van de grootste en fraaiste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Hier wordt het unieke verhaal verteld over de verdediging van Nederland met de hulp van water. Ontdek het Romeinse verleden, vlieg met een virtual reality-bril op over de waterlinie en zie wat nog nooit iemand heeft gezien; de Nieuwe Hollandse Waterlinie die onder water is gezet! Nabij het Fort, is in het landschap een waarheids-getrouwe reconstructie van de contouren van het castellum gemaakt. Een ruimtelijk kunstwerk dat het castellum tot leven brengt.

Archeologisch Centrum, Amersfoort

Iedereen die meer wil weten over eigen vondsten en archeologische opgravingen in en om Amersfoort, kan op woensdagmiddag langskomen bij de Amersfoortse archeologen in hun pand aan de Westsingel 46. Hier is naast de expositie van vele voorwerpen uit de Amersfoortse bodem ook een deel van de binnenwerkzaamheden permanent voor het publiek zichtbaar, diverse medewerkers zijn bezig met hun restauratie- en conservatiewerkzaamheden.

Dom Under, Utrecht

DOMunder is de historische attractie onder het Domplein in Utrecht voor jong en oud. Hier zijn ondergronds nog resten aanwezig van twintig eeuwen geschiedenis, van de Romeinen, de roemrijke middeleeuwen tot aan het herbeleven van de storm van 1674. DOMunder neemt je mee op een spannende ondergrondse ondenkingstocht door de bewogen geschiedenis van 2000 jaar Domplein, Utrecht, Nederland en Europa.

Archeologiemuseum, Houten

Op de zolderverdieping van het historische oude treinstation van Houten, toont de Archeologische Werkgroep ‘Leen de Keijzer’ een schat aan vondsten uit Houten en omgeving.

Grebbelinie Bezoekerscentrum, Renswoude

In het Grebbelinie Bezoekerscentrum duik je de geschiedenis in van één van de grote waterlinies van Nederland: de Grebbelinie. Deze slinger van forten en liniedijken tussen Rhenen en Spakenburg beschermde ons land meer dan tweehonderd jaar. De expositie biedt o.a. een korte film, interactieve animaties, tijdlijnen, en vele voorwerpen uit 200 jaar geschiedenis.

Middeleeuws erf, landgoed Schothorst

Op dit boerenerf uit de vroege Middeleeuwen maak je kennis met de gebouwen, gewassen en mensen van rond het jaar 800. De vroeg-middeleeuwse boerderij is op traditionele wijze nagebouwd naar een opgraving van een boerderij uit Dorestad/ Wijk bij Duurstede. Regelmatig zijn er activiteiten zoals de Vikingweekenden.