Provincie Noord-Holland

Iedereen die kennis wil maken met het rijke archeologsche erfgoed van de provincie Noord-Holland, moet zeker een bezoek brengen aan het Huis van Hilde in Castricum, de archeologische schatkamer van de provincie. Maar van het universiteitsmuseum Allard Pierson in Amsterdam tot museum Kaap Skil op Texel, met een tussenstop in het Archeologisch museum Haarlem, wordt het verhaal verteld van de rijke geschiedenis van de provincie.

Voor achtergrond info, de provincie geeft regelmatig een 'ARCHEOGLOSSY' uit.

Huis van Hilde, Castricum

Huis van Hilde is de archeologische schatkamer van Provincie Noord-Holland. Je kunt er zien hoe archeologen een mensenleven reconstrueren met wat er uit de grond komt en staat oog in oog met 16 mensen die in verschillende perioden leefden. Archeologen groeven hun skeletten op, de gezichten zijn met forensische technieken nagemaakt. Duizend prachtige vondsten kun je er bekijken: sieraden, amuletten, wapens en kookpotten. In het ArcheoLab, de interactieve zandbak en met ArcheoGames, kan je ook zelf actief aan de slag.

Archeologisch museum, Haarlem

Hét Archeologische museum over de stadsarcheologie van Haarlem, is gelegen in de kelders van de Vleeshal aan de Grote Markt in Haarlem. In het museum is te zien wat er de afgelopen decennia in de stad is opgegraven en ontdekt. De nieuwe permanente tentoonstelling ‘6000 jaar Haarlem’ is net geopend, en biedt een spannend kijkje in de geschiedenis van Haarlem.

Archeologisch museum Baduhenna, Heiloo

Een museum volledig gerund door vrijwilligers, die je kennis laten maken met de bewoners-geschiedenis van Heiloo. Naast wisselende tentoonstellingen, is er is een vaste expositie van de archeologische vondsten in dit gebied. Er is veel te vertellen aan de hand van de talrijke archeologische vondsten – gebruiks-voorwerpen van vaak honderden jaren oud – die in het museum staan.

Ruïne van Brederode, Santpoort-Zuid

Beleef de geschiedenis van het kasteel en de Heren van Brederode. Beklim de toren voor een mooi uitzicht, geniet in de theetuin of ga mee met een (kinder)rondleiding. Jonge bezoekers kunnen zich verkleden en een leuke speurtocht doen.

Museum Kaap Skil, Texel

Ontdek de meest indrukwekkende vondsten van de zeebodem. De tentoonstellng 'Archeologie onder water' toont de schatten van de zeebodem, afkomstig uit eeuwenoude scheepswrakken. Handelswaar, persoonlijke bezittingen, oorlogstuig en scheeps-onderdelen. Gevonden door Texelse duikers op de bodem van de Waddenzee. Een uniek museum vol verhalen en avonturen.

AWN Zaanstreek, Zaandijk

Vrijwilligers doen hier zelfstandig archeologische onderzoek naar de Zaanstreek-Waterland en omstreken. In de werkruimte is een permanente tentoonstelling ingericht met archeologische vondsten uit de Zaanstreek, van de prehistorie tot heel recent. Te zien tijdens open dagen, lezingen, of op afspraak op maandagavond.

Allard Pierson, Amsterdam

Reis door 10.000 jaar cultuurgeschiedenis in het vernieuwde Allard Pierson. Van Egyptische mummies, Romeinse glazen en Middeleeuwse handschriften tot 17e-eeuwse atlassen en gipsen afgietsels van klassieke beelden. Dat en veel meer ontdek je in de vaste presentatie Van Nijl tot Amstel. De presentatie Van Nijl tot Amstel is recent uitgebreid met het gratis toegankelijke Allard Pierson Live. Hier kan iedereen o.a. zelf aan de slag met archeologische scherven.

Museum Eenigenburg

Het museum neemt je mee terug in de tijd van de ruilverkaveling, de familie Eenigenburg en kasteel 't Huys te Nuwendore. Aan de hand van een groot kompas kom je in dit museum alles te weten over markante zaken in het omringende landschap zoals terpen, de Westfriese Omringdijk en de resten van kasteel ‘t Huys te Nuwendore van Floris V.

Vitrines Metrostation Rokin, Amsterdam

Door de aanleg van de Noord/Zuidlijn in Adam, konden archeologen vijftien jaar lang graven. Ze vonden 700.000 archeologische objecten, variërend van meer dan vierduizend jaar oud tot een aantal decennia jong. Een selectie van 10.000 voorwerpen is door kunstenaars verwerkt tot kunstwerk en te bezichtigen tussen de roltrappen in het metrostation bij het Amsterdamse Rokin. Wie met de roltrap het perron van het Rokin op- of afkomt, staat oog in oog met de geschiedenis van Amsterdam.

Archeologisch minimuseum ‘De Waterwolf’, Oosthuizen

Nog niet geopend, maar de planning is dat vanaf eind januari 2021 de archeologische vondsten te zien zijn die boven water kwamen bij de dijkversterking rond Etersheim. In het minimuseum worden straks veel archeologische vondsten van het verdronken dorp Etersheim en andere delen van de dijk tentoongesteld. Het dorp is tussen het jaar 800 en 1000 ontstaan als nederzetting aan een stroompje dat uitmondde in het Almere, de verre voorloper van het IJsselmeer.