Provincie Noord-Brabant

Het archeologisch bodemarchief vormt voor meer dan 99% de enige bron van kennis van de menselijke geschiedenis in de provincie. In de Brabantse bodem zit veel informatie verborgen over de bewonings-geschiedenis, die op allerlei manieren de Brabantse identiteit zichtbaar en beleefbaar maken. Niet alleen door musea, maar Brabant kent ook enorm veel heemkunde-kringen waar vrijwilligers zich, in samenwerking met professionals als Erfgoed Brabant, met passie actief inzetten om de archeologie tot leven te brengen.

Archeohotspot Groot Tuighuis, Den Bosch

Nieuwsgierig naar de historie van Den Bosch? Met een bezoekje aan ArcheoHotspot 's Hertogenbosch ontdek je dat! Bij het Groot Tuighuis krijg je een 'kijkje in de keuken' van de archeologie in 's-Hertogenbosch. Maar dat niet alleen. Je kunt ook zélf zien en beleven hoe een onderzoek wordt uitgevoerd en wat het oplevert. Ontdek de historie van Den Bosch bij de ArcheoHotspot.

Archeologisch depot, Bergen op Zoom

In het Archeologisch Depot kun je alle vondsten uit de Bergse bodem ontdekken én natuurlijk het verhaal erachter horen. En zelf met échte vondsten aan de slag gaan! De vrijwilligers van Stichting de Scherminckel nemen je mee door de geschiedenis van Bergen op Zoom.

Kasteelmuseum Boxmeer

Hét gemeentelijke museum van Boxmeer gehuisvest bij de zusters van Julie Postel in het kasteel te Boxmeer. In het souterrain van het kasteel bevindt zich het kasteelmuseum, waar de rijke historie van het kasteel, zijn voormalige eigenaren én de huidige religieuze bewoners tentoon-gesteld. Door middel van een tijdlijn stellen de voormalige bewoners zich voor. In het museum worden regelmatig wissel tentoonstellingen ingericht.

Museum Ceuclum, Cuijk

Cuijk staat bekend om zijn Romeinse verleden, waarvan vandaag de dag nog steeds nieuwe sporen worden ontdekt. In de 15e eeuwse toren van Museum Ceuclum zijn de mooiste vondsten uit dit rijke archeologische verleden te bekijken. Naar mate je hoger in de toren klimt kom je verder in de geschiedenis.

Erfgoedhuis, Eindhoven

In het Erfgoedhuis zijn duizenden archeologische en historische voorwerpen en foto's te zien die de geschiedenis van Eindhoven vertellen. Bovendien organiseert het Erfgoedhuis regelmatig lezingen, exposities en andere activiteiten op het gebied van archeologie. Je bent van harte welkom om de archeologen te bezoeken in hun werkplaats.

Museum Romeins Halder, Sint-Michielsgestel

De collectie bestaat grotendeels uit voorwerpen uit de Romeinse tijd, die afkomstig zijn van opgravingen in Halder in de 60- en 70-er jaren. De vondsten dateren uit de eerste eeuwen van onze jaartelling en geven een beeld van de romanisering in Halder en omgeving. De invloed van de Romeinen tijdens de eerste eeuwen van onze jaartelling in de Brabantse beekdalen, komt hier tot leven.

IJzertijdboerderij, Dongen

De 'IJzertijdboerderij Dongen' is een vrijwilligersproject dat het leven in de late prehistorie (IJzertijd, 800-50 vóór Chr.) tot leven brengt. Op een prachtige locatie is een boerenerf uit de ijzertijd nagebouwd. Bezoekers kunnen zien, horen, proeven, ruiken en voelen hoe het boerenleven in de late prehistorie is geweest.

Graafs Museum, Grave

Beleef de Graafse geschiedenis, leer hoe Grave werd gesticht als vestingstad en aanschouw hoe zij zich moedig staande hield als veelbelegerde stad. Maak kennis met Grave en haar inwoners. Het Graafs Museum zit in de ruim 300 jaar oude Hampoort. Een uniek Unesco monument. Waar vroeger soldaten buitenstaanders tegenhielden, vind u nu een warm welkom!

Pre Historisch dorp, Eindhoven

In hét openluchtmuseum van Eindhoven beleef je het verleden door zelf op ontdekkingstocht te gaan. Onderweg ontmoet je historische bewoners van de prehistorie tot de late middeleeuwen. Luister naar hun spannende verhalen, leer met hen om oude ambachten zelf te doen en verwerf de vaardigheden die de wereld door de jaren heen vooruit hebben geholpen. Ontdek onze geschiedenis door deze zelf vast te pakken, eraan te ruiken en te proeven. Zo leer je het verleden kennen zoals het ooit écht is geweest.

Stadsarcheologie, Steenbergen

Stichting Stadsarcheologie Steenbergen maakt aan de hand van archeologisch bodemonderzoek het verleden van Steenbergen en haar bewoners zichtbaar. Naast dat het gebouw waarin de Stichting is gehuisvest een interessante geschiedenis heeft, kan men hier ook zien wat er zoal aan archeologische voorwerpen in Steenbergen gevonden is.

Oertijdmuseum, Boxtel

Het Oertijdmuseum staat vooral bekend om zijn dino's, maar het museum verteld ook veel over de Boxtelse geschiedenis. Er is een permanente expositie met de mooiste vondsten uit de Boxtelse bodem. Binnen wandel je tussen levensechte dinosaurussen en heel veel verschillende fossielen uit alle tijdperken. Buiten struin je door de Oertijdtuin en het Oertijdbos, met reusachtige dinosaurussen en andere dieren uit de oertijd. Ook kan je hier actief aan de slag met archeologie in de Archeohotspot.

Museum de Roos, Geertruidenberg

Wist je dat Geertruidenberg de oudste Hollandse vestingstad is? In Museum De Roos vind je alles over de geschiedenis van Geertruidenberg. Er is een verzameling archeologisch aardewerk en glaswerk. Met als topstukken een zeldzaam 14e eeuws strijdzwaard: 'Het Zwaard van Geertruidenberg' en een Duc d’Alve ofwel Drinkuit stammend uit de beginjaren van de Tachtigjarige Oorlog.

Eicha Museum, Bergeijk

Het Eicha Museum is het archeologische streekmuseum voor de Brabantse Kempen. Het verleden van Bergeijk en de Kempen komt op interactieve wijze tot leven. Hoe overleefden rendierjagers of wat aten de Romeinen? Beleef 10.000 Jaar in één uur – van Rendierjagers tot en met de Late Middeleeuwen

Archeologisch museum hertogsgemaal, Gewande

Museum Hertogsgemaal laat je teruggaan in de tijd met vondsten vanaf heden terug naar de ijstijd. Het museum bezit een uniek aantal vondsten die gedaan zijn in het Maasdal tussen ’s-Hertogenbosch en Lith. Vooral de prachtige vondsten uit de Romeinse en Keltische tijd zijn een lust voor het oog. Ook zijn er vondsten te zien van de Tempel van Empel, een Keltisch/Romeins heiligdom in Empel.

Het Noordbrabants Museum, Den Bosch

Het Noordbrabants Museum verzamelt objecten en kunstvoorwerpen die een relatie hebben met de kunst, geschiedenis en cultuur van Noord-Brabant en de Zuidelijke Nederlanden. Eén van de belangrijkste collecties van het museum is de archeologische, met vooral voorwerpen uit de Romeinse periode.