Provincie Limburg

"De kracht van archeologie. Verbinden, ontsluiten, vertellen & toepassen"

Na vier jaar actief publieksgericht provinciaal beleid op het gebied van archeologie, is het archeologische erfgoed van de provincie Limburg anno 2021 zichtbaarder en toegankelijker dan ooit tevoren. Met de opening van de Vondst, het centrum voor archeologie in Heerlen; een virtuele belevings-Archeoroute door de provincie; het Limburgs museum & het Thermen-museum en de Via Belgica, die samen met 400 deelnemende organisaties het verhaal achter deze Romeinse weg tot leven brengt, staat de Limburgse archeologie echt in de etalage. Maar ook in vele kleinere musea kan iedereen archeologie lokaal beleven en ervaren.

De Vondst, Heerlen

De Vondst is het kloppend hart van archeologisch Limburg. Dé plek in Limburg voor iedereen die nieuwsgierig is naar het archeologisch verleden!

Bij de Vondst beleef je het proces wat een archeologische vondst aflegt. Vanaf de vindplek tot aan de tentoonstelling in de museumvitrine. En, als je wilt mag je zelf meedoen en meekijken. Elke woensdag is er een Archeohotspot waarbij je zelf vondsten sorteert en determineert. Of sluit aan bij een rondleiding door het Archeologisch Depot.

Archeologietuin, Jabeek

Op de plek waar ooit kasteel Etzenrade in Jabeek stond, gaan archeologie, natuur & landschap, educatie en recreatie hand in hand. De grachten zijn na archeologisch onderzoek gereconstrueerd én er is een archeologietuin ingericht.

Archeoloroute, 42 virtuele plekken

Ontdek de verhalen achter archeo-logische vondsten in Limburg. Door een fysiek speerpunt en de modernste virtuele technieken worden archeo-logische vindplaatsen fysiek en digitaal beleefbaar gemaakt. Je beleeft de verborgen geschiedenis van de plek en gaat via augmented reality terug in de tijd. Er zijn reeds 42 plekken in Limburg.

Download de app Archeo Route Limburg en kijk op vindplaatsen welke verhalen jij wil ontdekken.

Fort Museum, Venlo

De archeologie van het kazerne-kwartier beslaat ruim 2000 jaar geschiedenis van de ontwikkeling & leefwijze van de mens in het kazerne. kwartier. Aan de hand van opgegraven vondsten krijg je een goed beeld van het dagelijks leven. Binnen liggen de vondsten tentoongesteld in de vitrines, buiten ligt het Fort Sint Michiel dat deels opgegraven is. Ook is er een ArcheoHotspot, waar je archeologie actief kan beleven.

Limburgs Museum, Venlo

Maak een spannende en interactieve ontdekkingstocht door de tijd. Het Limburgs museum heeft een rijke collectie die je meeneemt door de tijdperken van de (pre-)historie van Limburg. De provincie van Limburg mag dan jong zijn, maar de geschiedenis van dit gebied is al heel oud. Een kwart miljoen jaar geleden waren hier al mensen, en in het Limburgs museum kan je dit allemaal zien en beleven.

Museum Romeinse Katakomben, Valkenburg a/d Geul

Beleef het verborgen Rome in een mystiek ondergronds labyrint! Een bezoek aan Museum Romeinse Katakomben is een onvergetelijke belevenis. Dwalend door de onderaardse gangen neemt de gids je mee naar lang vervlogen tijden, naar het Rome uit het vroege Christendom van de derde en vierde eeuw. Je daalt af naar de graven van gewone Romeinse burgers en naar de schitterende grafkamers van vooraanstaande Romeinen.

Thermenmuseum, Heerlen

Beleef 400 jaar Romeins baden in Thermenmuseum Heerlen. Stap 2000 jaar terug in de tijd en waan je in een Romeins badhuis. Zie het met je eigen ogen; in het Thermenmuseum Heerlen kan dat. In een nieuwe, ultra-realistische expositie rond het thema ‘400 jaar baden’. ‘Ster van de show’ is het recentelijk volledig gerestaureerde Romeinse badhuis in het museum; het oudste gebouw van Nederland en volgens velen de ‘Nachtwacht van de Nederlandse archeologie’.

De domeinen, Sittard

In de expositie in het erfgoed-centrum maak je kennis met de rijke historie van Sittard. 24 unieke topstukken – allemaal afkomstig uit deze regio – vertellen samen het verhaal van Sittard-Geleen. Het is een verhaal van voorspoed en tegenslag, van oorlog en vrede, van leven en dood, van autochtonen en nieuwkomers, en van geloof en bijgeloof. Laat je meenemen, vanaf de steentijd tot het heden, in dit prachtige verhaal.

Kasteelruïne & Fluweelengrot Valkenburg aan de Geul

De rijke Middeleeuwen komen tot leven bij een bezoek aan de Kasteelruïne, met een geschiedenis die terug gaat tot de 11de eeuw. Hoog torenen de resten van het eens zo imposante Kasteel, Nederlands enige hoogteburcht, boven het gezellige vestingstadje uit. Bij een bezoek aan deze monumentale resten van het Kasteel kun je ronddwalen van ridderzaal naar verdedigingstoren, van donjon naar de vroegere kapel, van artilleriekamer naar de onderaardse vluchtgangen. De gangen leiden naar de, ook te bezoeken, Fluweelengrot.

Slot Schaesberg, Landgraaf

Middenin het Zuid-Limburgse Landgraaf staat de ruine van Slot Schaesberg, een 16de eeuws kasteel. Deze restanten worden de komende decennia met behulp van oude ambachten weer herbouwd. Een bezoek begint in het gezellige bezoekerscentrum waar je alles te weten kunt komen over de geschiedenis van het kasteel. In de toekomst kun je hier zelf meehelpen aan de herbouw van het kasteel.

Museum voor Grafcultuur, Stein

Het museum voor Grafcultuur besteedt aandacht aan de vele en gevarieerde manieren waarop de mensen omgaan met dood en begraven door de eeuwen heen. Dit wordt geïllustreerd met archeologische voorwerpen die in graven uit verschillende perioden zijn gevonden. Kern van de expositie is een graf dat rond 3400 v. Chr. is aangelegd en in 1963 bij opgravingen werd ontdekt.

Via Belgica, fiets en wandelroutes

Via Belgica laat je kennismaken met een Zuid-Limburg dat je nog niet kent. Volg de weg en ontdek het uitgebreide Romeinse erfgoed. Trek je wandelschoenen aan om in de voetsporen van de Romeinen te treden. Geniet onderweg van de indrukwekkende vergezichten over het landschap zoals de Romeinen het voor ons achterlieten.

Of je nu de verhalen al wandelend, fietsend, proevend, ruikend of met augmented reality wil beleven, het kan bij de Via Belgica. Download de app en wandel of fiets letterlijk door het Romeins verleden van Zuid-Limburg.

Museum Valkenburg

In het museum wordt het verhaal van Valkenburg en omstreken verteld. Vanaf de oudste oudheid tot de moderne tijd. Je vindt er alles over geologie, archeologie en vuurstenen, maar ook over Valkenburg als mergelstad en vestingstad. De archeo-logische werkgroep houdt zich bezig met divers opgravings-materiaal uit de geschiedenis Valkenburg aan de Geul en laten je zien hoe opgravings-resultaten worden verwerkt. Hier kun je zien hoe opgravingsresultaten worden verwerkt.

Museumkelder Derlon, Maastricht

De Museumkelder Derlon is een klein archeologisch museum in Maastricht, waar een belangrijke opgraving uit de Romeinse tijd te bezichtigen is. De museumkelder bevindt zich in het souterrain van Hotel Derlon aan het Onze-Lieve-Vrouweplein.

Streekmuseum, Stevensweert

Ontdek de unieke objecten die allemaal een eigen verhaal vertellen over het turbulente verleden van dit 'Eiland in de Maas'. De collectie is te bezichtigen in het voormalige gemeentehuis van Stevensweert dat ontworpen werd door de beroemde architect Pierre Cuypers (1827 – 1921), die tevens het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam ontwierp.

Museum Het Petershuis, Gennep

Museum Het Petershuis is een klein maar heel gezellig museum. Je vindt er veel archeologische vondsten uit verschillende periodes van de oudheid tot en met de 17e eeuw. De vaste collectie bestaat uit archeologische vondsten, maquettes en historische informatie over Gennep en de regio. Maar het museum organiseert ook jaarlijks wisselexposities. Het museum is de plek waar verleden en heden elkaar ontmoeten.

Centre Céramique, Maastricht

Centre Céramique beheert en presenteert de collectie Archeologie Limburg. De collectie bevat vondsten van ongeveer 150 tot 250.000 jaar oud. Onder Centre Céramique bevinden zich de erfgoed depots van de Gemeente Maastricht met onder andere alle archeologische voorwerpen die sinds 1979 gevonden zijn in de stad. De depots zijn niet toegankelijk voor het publiek, maar bij speciale gelegenheden gaan de deuren wél open. De collectie Archeologie Maastricht bestaat uit circa 5000 dozen met archeologisch materiaal. Het betreft vondsten van aardewerk, glas, metaal, (natuur)steen en organisch materiaal.