Provincie Gelderland

De uitgestrekte provincie Gelderland omvat uiteenlopende en prachtige landschappen. Het rivierengebied, de Veluwe en de Achterhoek hebben in de provincie elk hun eigen bewonings-geschiedenis en kenmerken. Van de Veluwse grafheuvels tot de Tweede Wereldoorlog. Ook in Gelderland bevinden zich vele archeologische toplocaties en archeologische musea die het bezoeken waard zijn en meer bekendheid verdienen.

Museum Het Valkhof, Nijmegen

Met een indrukwekkende collectie archeologie, oude kunst en moderne kunst draagt museun Valkhof het verhaal van ruim 5000 jaar geschiedenis uit. Naast een rijke verzameling bodemvondsten uit Nijmegen en de provincie Gelderland, wordt in het ARCHEOlab het hele verhaal van de archeologie verteld. Hoe gaat een opgraving in zijn werk en welke stappen worden er gezet om vondsten uit de bodem bloot te kunnen leggen? Het ARCHEOlab geeft een inkijkje in de wereld van de archeologie anno 2020, waar je zelf kan meewerken.

Stedelijk Museum Zutphen

Het cultuurhistorisch museum Zutphen brengt de geschiedenis van Zutphen op originele wijze in beeld. Ontdek ‘Het Verhaal van Zutphen’, één van de oudste steden van Nederland, aan de hand van bijzondere objecten uit de museale en archeologische collecties. Daal af in de gewelfde middeleeuwse kelder en stap in de roerige geschiedenis van de plek die zich tot de stad Zutphen ontwikkelde.

Museum het Pakhuis, Ermelo

Het leukste doe- en beleefmuseum van de Veluwe. Achter de deuren van het Museum gaat de schatkamer van het verleden voor je open. Ontdek de geschiedenis aan de hand van archeologische vondsten. Letterlijk, want in Museum Het Pakhuis mag je kijken met je handen. Doe, voel, ruik, proef en pak het verleden vast in het Pakhuis!

Flipje Steekmuseum, Tiel

Het museum neemt je mee naar de wondere wereld van Flipje, de jam, de Romeinen en de complete geschiedenis van de stad Tiel. Met veel aandacht voor opgravingen en archeologische vondsten in de Betuwe. Beleef een nostalgische reis door het land van Flipje.

De Bastei, Nijmegen

Raak het verleden aan en ontdek het verhaal van Nijmegen en de rivier de Waal. De Bastei vertelt het verhaal van de rivier. Hier, aan de Waal en in de oudste stad van Nederland, raak je het verleden aan, ontdek je de flora en fauna van het Gelderse rivierengebied en kan je ook zelf aan de slag. Ga down under bij de Bastei.

Archeologisch openluchtmuseum Erve Eme, Zutphen

Archeologisch openluchtmuseum Erve Eme is een reconstructie van een vroeg-middeleeuws erf op basis van archeologische vondsten. Erve Eme heeft unieke reconstructies van gebouwen uit de Frankische tijd, de periode na het vertrek van de Romeinen en vóór de komst van Karel de Grote. Je kunt hier zien en meemaken hoe het leven in 700 na Christus moet zijn geweest. Beleef de vroege Middeleeuwen bij Erve Eme.

Park Lingezegen & Tempel Kerkmuseum, Elst

Wat Elst uniek in Nederland maakt, bevindt zich onder de kerkvloer van de Grote Kerk. Hier kan men de fundamenten van twee opvolgende Romeinse tempels uit de 1e eeuw na Chr. bewonderen. Daaromheen en daarop bevinden zich de resten van een vroegchristelijke zaalkerk en van een Romaanse kerk met uitbreidingen. Park Lingezegen heeft een rijke archeologische historie. Dit gaat duizenden jaren terug tot in de ijzertijd. In de grond zijn onder andere sporen terug te vinden vanuit de late IJzertijd tot de vroege Romeinse tijd. Wil je meer ontdekken over de verborgen geschiedenis van Park Lingezegen? Ga er dan lekker op uit en loop één van de Archeoroutes! Langs de Archeoroutes staan panelen met daarop informatie over bijzondere archeologische vondsten of verborgen verhalen.

Streekmuseum Baron van Brakell, Ommeren

Streekmuseum Baron van Brakell is gevestigd op het landgoed Den Eng in Ommeren. In het museum kan je kennis maken met het verleden van de Betuwe. Naast vondsten van prehistorische stenenwerktuigen, is ook goed te zien hoe rijk vertegenwoordigd de Romeinen waren in het gebied. En in de Archeohotspot kan je zelf actief aan de slag met de archeologie van de streek.

Het gezicht van Nijmegen

'Het Gezicht van Nijmegen' van de Nijmeegse kunstenaar Andreas Hetfeld is een natuurgetrouwe weergave van een eeuwenoud gevechtsmasker, dat 100 jaar geleden is opgebaggerd in de rivier de Waal. Het masker is een belevingskunstwerk, bezoekers kunnen erin kruipen waardoor ze onderdeel worden van een stuk geschiedenis van Nijmegen. Via een trap aan de achterkant kan je door de ogen van het masker de stad Nijmegen zien. Het masker maakt dat iedereen in Nijmegen kennis kan maken met-, en trots is op haar geschiedenis.

Foto Roger Veringmeier

Museum de Scheper, Eibergen

Amateurarcheoloog en -historicus Herman Schepers heeft vanaf de 2e Wereldoorlog veel verzameld, resulterend in het Museum de Scheper met een indrukwekkende archeologische collectie. Het museum laat je de hele geschiedenis van Eibergen zien: van geologische vondsten uit tijden van vóór de sauriërs tot gebruiksvoorwerpen uit eind vorige eeuw.

Museumkasteel Wijchen

Museum Kasteel Wijchen herbergt museumschatten vanaf de Steentijd tot na de Romeinse tijd. Het museum vertelt op eigentijdse manier de rijke geschiedenis van Wijchen en omgeving, met o.a. een uitgebreide archeologische collectie. In de eerste drie zalen van het museum krijg je een overzicht van de archeologische geschiedenis van Wijchen.

Museum Nairac, Barneveld

Museum Nairac toont de geschiedenis van Barneveld aan de hand van haar archeologieafdeling en 11 interactieve themakamers. Al in 1875 vond de toenmalige burgemeester, mr. C.A. Nairac, het tijd voor een gemeentemuseum. Hij richtte een oudheidkamer in met archeologische en historische voorwerpen. Tot op de dag van vandaag kan je hier deze verzameling bekijken.

Archeologische speeltuin 'De Leemkuil', Nijmegen

Op maar liefst 2.000 vierkante meter is een deel van de Romeinse Limes, inclusief wachttorens en zelfs een amfitheater, als speelgebied voor kinderen nagebouwd. Spelenderwijs kunnen kinderen hier de Romeinse geschiedenis leren kennen.