Rijksmuseum van Oudheden, Leiden (Zuid Holland)
ArcheoNacht
Op zaterdagavond 22 april opende de deuren van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden voor de derde editie van de ArcheoNacht. Een bruisende avond waar de spannende en actuele kant van de archeologie werd opgezocht en het museum tot in de late uurtjes haar deuren opende voor kenner en leek, jong en oud. Bezoekers beleefden een onvergetelijke archeologische ervaring met spannende speedrondleidingen, workshops en lezingen over vernieuwend onderzoek van jonge archeologen.
Programma ArcheoNacht
‘Young Underground Professionals’ (Yuppen)
De programmering van de ArcheoNacht lag in handen van de ‘Young Underground Professionals’ (Yuppen), een denktank van jonge erfgoed professionals met een frisse blik op archeologie en publiek.
Je kon ontdekken wat we kunnen leren van ons afval, hoe je vervalsingen herkent en wat je daarmee moet doen? En waren Romeinse beelden wel zo wit als wij denken? Op speeddate met een archeoloog, zelf aan de slag in de mobiele ArcheoHotspot of in de nachtelijke uurtjes de nieuwe tentoonstelling KEMET bezoeken: Egypte in Hiphop, jazz, soul en funk. Een bijzondere avond kennis te maken met de Nederlandse Archeologie.
Shot of Culture @ ArcheoNacht
Nachtelijke archeo-avontuurtjes in het Rijksmuseum van Oudheden
Vlogger Otis van shot of Culture, was bij de ArcheoNacht 2023 en ging tot in de late uurtjes op archeo-avontuur in het Rijksmuseum van Oudheden! Hij kletst in deze talk met kersverse archeoloog Wouter Hinrichs, duikt in een tempel uit het oude Egypte en werd omringd door gouden schatten.
Tentoonstelling Kemet @ ArcheoNacht/ RMO
Egypte in hiphop, jazz, soul & funk
Bezoekers konden als eerste in de nachtelijke uurtjes de nieuwe tentoonstelling KEMET bezoeken. De tentoonstelling Kemet maakt een reis door de muziekgeschiedenis, op zoek naar de band tussen het oude Egypte en artiesten met Afrikaanse roots. Egypte in hiphop, jazz, soul & funk: Van vroege jazz tot hiphop van nu, van Miles Davis en Sun Ra tot Beyoncé en Rihanna. In veel muziek zie én hoor je terug dat de makers geïnspireerd zijn door het oude Egypte en Nubië. In deze tentoonstelling staat de muziek van artiesten met Afrikaanse roots centraal.
Waarom poseren Beyoncé en Rihanna als de Egyptische koningin Nefertiti, laten artiesten als Nas zich portretteren als farao Toetanchamon en staan er piramides op platenhoezen van Earth, Wind & Fire? Welke inspiratie, kracht en kennis putten zij uit de culturen van het oude Egypte en Nubië?