“Wij hebben genoten, al flanerend door de eeuwen heen.”

Eindhoven, Noord-Brabant


Beauty & Fashion door de eeuwen heen

Tijdloze mode en haardracht was het onderwerp van het preHistorisch Dorp in Eindhoven tijdens de Nationale Archeologiedagen. Wat droegen mensen vroeger? En van welk materiaal maakten zij hun kleding? Door Archeologische vondsten weten we steeds meer over historische mode en haarstijlen. In het preHistorisch Dorp kon je zelf kleding uit allerlei eeuwen passen, een historisch kapsel uitproberen en de beautysalon een bezoekje brengen!

(foto: preHistorisch Dorp)

Lelystad, Flevoland


Maritiem kijkje achter de schermen

In Batavialand konden bezoekers gedurende het weekend een rondleiding krijgen in het depot. Zij konden achter de normaal gesproken gesloten deuren van het depot de maritieme schatten bewonderen en een kijkje nemen bij het wrak van de ventjager.

''Er liggen duizenden objecten in het depot. Dat zijn hele dozen vol en open stellingen met objecten vanaf de prehistorie tot objecten uit de verdronken dorpen en zelfs recenter vanuit Schokland."

Bovenkarspel, Noord-Holland


Archeologie tijdens het shoppen

In Bovenkarspel werd de locale archeologie gepresenteerd in een wel heel unieke omgeving: Het winkelcentrum! Het winkelende publiek kon foto's en vondsten uit de buurt bekijken, maar ook een gesprek aangaan met archeologen die aan de opgraving van de Hoofdstraat hebben meegewerkt.

Middelburg, Zeeland


Een grote ontdekkingstocht

Wat was het bijzonder om mee te mogen met een rondleiding door het Zeeuws Archeologische Depot in Middelburg. Zaal na zaal, kast na kast, plank na plank, liggen de verhalen hier opgestapeld en te wachten op de archeoloog die aan de hand van deze voorwerpen de geschiedenis in geuren en kleuren, handen en voeten geeft.

“Wat veel!”
“Alles klopt historisch, van de uniformen tot en met de omgeving.”

Bergen op Zoom, Noord-Brabant


Verborgen Vesting

Wat een ervaring! Een metalen trapje aan het eind van een onooglijk steegje geeft fysiek, in beeld en geluid toegang tot de bijzondere geschiedenis van de vestingwerken van stad Bergen op Zoom. Op meerdere projectieschermen wordt het verhaal verteld van de groei van de stad als handels- en garnizoensstad tot de belangrijke vestingstad waar vestingbouwer Menno van Coehoorn zijn meesterwerk bouwde. Prachtige oude prenten en kaarten, levensgroot geprojecteerd, met bijzondere animaties, overweldigend geluid en alles in interactie met de gids, brengen de oude vestingmuren waar je op en tussen staat, tot leven.

Katwijk aan Zee, Zuid-Holland


Een molen vol archeologie

Minimuseum molen De Geregtigheid in Katwijk organiseerde dit jaar diverse activiteiten. Bezoekers konden de molen bezoeken of diverse zelfgemaakte tijdlijnen bezichtigen onder het genot van een verse wafel. Kinderen maakten enthousiast een Romeinse palissade met de grootste concentratie.

“QUOTE.”
''Ben jij een opschepper?''

Riel, Noord-Brabant


Opscheppen

Rondom de veldschuur in Riel was er van alles te doen voor jong en oud. Voor de actieve bezoekers was dit de verzamelplek vanuit waar zij een rondleiding konden krijgen of het eindpunt voor degenen die zelfstandig aan een fietsroute waren begonnen in Tilburg. De rondleidingen werden gegeven door leden van de AWN Midden Brabant.

Kinderen konden helpen met het 'opscheppen' van archeologische sporen, onder begeleiding van Ankie van der Graaff.