Overige provincies

Ook in de provincies Drenthe, Groningen, Friesland en Overijsel en komt de archeoligie tot leven bij grote en kleine organisaties. Omdat deze provincies nog geen partners zijn van de Nationale Archeologiedagen, hier voor nu alleen een eerste impressie van plekken waar de archeologie tot leven komen. Maar dit wordt in de toekomst aangevuld en input is welkom.

Voor nu, het Drenths museum in Assen natuurlijk niet voorbij lopen, maar bezoek ook vooral de tentoonstelling in het Universiteitsmuseum Groningen, waar je de toekomst van de Archeologie kan ervaren.

Drenths museum, Assen

Het Drents Museum toont een blik op de wereld en biedt de wereld een blik op Drenthe. De collectie archeologie is in omvang en kwaliteit één van de belangrijkste in Noordwest-Europa. De unieke collectie archeologie laat je kennis maken met Drenten uit allerlei periodes, echte mensen zoals jij en ik die verbazingwekkend veel op ons lijken. Door hun unieke en toch ook universele verhalen, geeft de collectie archeologie je niet alleen een blik op Drenthe, maar ook op de wereld.

Museum "Het Palthehuis", Overijssel

Een bezoek aan het Palthe Huis, het historische museum in Oldenzaal, is alsof je in een tijdmachine stapt. In het historische woonhuis ervaar je hoe de familie Palthe in de 18e eeuw gewoond moet hebben. Wie wil kan ter plekke in de Archeohotspot meehelpen met het uitwerken van archeologisch onderzoek.

Universiteitsmuseum, Groningen

Ervaar de archeologie van de toekomst! De tentoonstelling DIG IT ALL onthult de grensverleggende technieken van de moderne archeologie. Ter ere van het honderdjarig bestaan van het Groninger Instituut voor Archeologie krijg je een kijkje achter de schermen. Archeologen maken slim gebruik van digitale technologie, zoals virtual reality, 3D-reconstructies en dronebeelden. Ervaar hoe het is om zelf bij een archeologische opgraving te zijn, waan je in graftombes uit het Oude Italië en Griekenland en ontdek hoe 3D-reconstructies van voorwerpen, zoals kruiken en potten, tot leven komen.

Schat van Dalfsen, Overijssel

In 2015 zijn in Dalfsen bijzondere vondsten gedaan die door heel Nederland de aandacht hebben getrokken. Sindsdien zijn er verschillende originele manieren bedacht om het verhaal van Dalfsen te vertellen. Een musical en kunstproject zijn een greep uit deze ‘schatkist’ van Dalfsen. Ook is er een speciale gedichtenroute die wandelaars langs de mooiste plekken van Dalfsen voert. Voor de route hebben lokale dichter zich laten inspireren door de opgravingen.

Hunebedcentrum, Borger Drenthe

Het Hunebedcentrum is de plek waar de prehistorie en vooral de hunebedbouwers tot leven komen. Een bezoek aan het museum is een reis in de tijd. Het vertelt het verhaal van de oerbewoners van Nederland die verantwoordelijk waren voor het bouwen van de hunebedden. Ontmoet in het museum een prehistorisch mens in levende lijve. Deze vertelt je alles over het leven van de hunebed-bouwers en toont de indrukwekkende vondsten.

Museum Wierdenland, Groningen

Het Wierdenland Museum in Ezinge toont de geschiedenis van de eeuwen durende de strijd tegen het wassende water van de Noord- en Waddenzee. De vaste collectie van het museum richt zich op het ontstaan van het terpen- en wierdenlandschap in Noord-Nederland. Daarnaast worden archeologische vondsten uit deze regio getoond.

Archeologische Steunpunten, Friesland

De Archeologische Steunpunten in Friesland zorgen samen voor het zichtbaar maken van de lokale archeologie en het uitdragen van verhalen uit de omgeving. Verspreid over de Provincie Fryslân staan 11 Steunpunten die met exposities en activiteiten lokale thema's belichten. Maar de Archeologische Steunpunten zijn meer dan alleen tentoonstellingen: door het organiseren van activiteiten brengen zij vrijwilligers, wetenschappers en inwoners – van jong tot oud – bij elkaar.

Geopark de Hondsrug, Drenthe

Het Hondsruggebied is zó bijzonder dat het de UNESCO-status heeft. Het vertelt het verhaal van het unieke landschap van Oost-Drenthe. Hunebedden, boerderijen, dorpen en archeologische vondsten geven informatie over de geschiedenis van het schitterende Hondsruggebied. Een uniek natuurgebied in Europa, dat je te fiets of wandelend het beste ontdekt. Ga op expeditie in Hondsrug UNESCO Global Geopark en maak kennis met het magische land van de hunebedden, prehistorische jagers en Witte Wieven.

OERmuseum, Drenthe

In het OERmuseum in Diever maak je een ontdekkingsreis door de tijd en beleef je de OERtijd. Door vensters in het museum kijk je terug naar perioden in de OERtijd. De reis begint bij de laatste ijstijd en eindigt rond het jaar nul. De tocht begint in de grote zaal waar de bezoeker leert over de laatste ijstijd en de neander-thalers. Daarna komen rendierjagers in beeld, dat zijn de eerste jagers en verzamelaars. Op de bovenverdieping van het museum is uitgebreid aandacht voor de steentijd. De tijdreis wordt beëindigt in een zaal over de brons- en ijzertijd.

IJstijdenmuseum, Friesland

Het IJstijdenmuseum, in het Friese dorpje Buitenpost, neemt je mee op expeditie naar de Oertijd en laat je beleven hoe de mensen in die tijd leefden, jaagden en woondenten.