Landelijk

Archeologie Leeft! Niet alleen regionaal en provinciaal, ook vele landelijke projecten zetten de archeologie op de kaart. Wil je zelf actief aan de slag, bezoek een ArcheoHotspot, ga op pad met de metaaldetector, maak een archeologische fiets- of wandeltocht, of wordt vrijwilliger bij de vereniging van Archeologische vrijwilligers (AWN). Heb je iets gevonden, meld het aan bij PAN, het platform voor amateur vondsten. Wil je zelf iets organiseren, laat je dan inspireren door het Platform Archeologie Leeft!

Archeohotspots

In een ArcheoHotspot beleef je de archeologie van dichtbij. Hier wordt archeologie tastbaar aan de hand van echte bodemvondsten uit de regio en kan je zelf meehelpen. Bezoekers kunnen er onder begeleiding van vrijwilligers meewerken aan de uitwerking van archeologisch onderzoek, eigen vondsten laten onderzoeken of gewoon kijken hoe archeologen te werk gaan. Verspreid over het land zijn er al 22 ArcheoHotspots te bezoeken.

Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie AWN

Wil je ook vrijwilliger in de archeologie worden, sluit je aan bij de AWN, de Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie. Word ook Ambassadeur van de Nederlandse Archeologie. Met inmiddels 24 afdelingen door het hele land, is er altijd wel een werkgroep in de buurt waar je aan kan sluiten. AWN leden ontvangen 4x per jaar het tijdschrift Archeologie in Nederland.

PAN, metaaldetector-amateurs

Sinds 2016 worden vondsten, gedaan door metaaldetector-amateurs, gedocumenteerd door het Portable Antiquities of the Netherlands (PAN). Het doel van PAN is om oudheidkundige vondsten in privé-bezit, te docu-menteren en online te publiceren, en zo de informatie over de vondsten en hun vondstlocatie beschikbaar te maken voor wetenschap, erfgoed-onderzoek, musea en alle andere geïnteresseerden. Heb je ook een archeologische vondst? Laat het registreren bij PAN.

Tentoonstellingsagenda, museumkaart

Er is in Nederland dagelijks van alles te doen en beleven op het gebied van archeologie. Een mooi overzicht van alle grotere archeologische ten-toonstellingen geeft het Museum-tijdschrift. Waar dit tijdschrift een overzicht geeft van musea, zoomt de agenda in op de huidige tentoon-stellingen. Vink het vakje archeologie aan, en je ziet direct welke bijzondere archeologische tentoonstellingen momenteel te bezoeken zijn.

Limes, de grens van het Romeinse rijk

Vijf eeuwen lang liep de grens van het Romeinse Rijk, de Limes, dwars door ons land, van oost naar west. En dat heeft zijn sporen nagelaten. Langs de Limes zijn honderden bijzondere archeologische vondsten gedaan. Enkele topvondsen kan je in 3D bekijken. De Limes is het grootste archeologische monument van Nederland en staan op de nominatie Unesco wereld erfgoed te worden. Het Limes Journaal verslaat alle ontdekkingen en evenementen langs de Romeinse Limes.

Metaaldetectie clubs & zoekdagen

Ben je zelf actief met de metaaldetector, of zoek je nog een nieuwe hobby, sluit je aan bij een metaaldetector club zoals de Coinhunters of de Detector Amateur. Regelmatig worden er zoekdagen georganiseerd. Vergeet niet daarna je vondsten bij de PAN te melden.

Platform Archeologie Leeft!

Archeologie Leeft! is een online platform waar iedereen kennis kan maken met out of the box ideeën en inspirerende (nationale en internationale) voorbeelden van publieksarcheologie. Het platform biedt naast inspiratie, informatie en interviews met spraakmakende archeologen die met succes het publiek bereiken, ook praktische ‘tools’ waarmee iedereen die archeologie tot leven wil brengen, zelf aan de slag kan.

Documentaire ‘The Legacy of the Rooswijk’

Ook onderwater wordt archeologisch onderzoek gedaan, de maritieme archeologie. De opgraving van het scheepswrak van de Rooswijk, het nederlandse VOC schip dat in 1740 voor de kust van Engeland verging, is vastgelegd in drie documentaires.

Archeonacht, RMO Leiden

De Archeonacht is een jaarlijkse avond waarin de archeologie innovatief beleefd kan worden. De nacht wordt geprogrammeerd door de Young Underground Professionals, een platform van jonge professionals met een frisse blik op archeologie en publiek, die laten zien dat archeologie niet stoffig hoeft te zijn. Tijdens de Archeonacht kan het iedereen kennis maken met de spannende actuele kant van archeologie. Hedendaagse thema’s worden in een historisch daglicht gezet en vice versa.

Archeologische wandel- en fietsroutes

Op zoek naar de geschiedenis van het landschap? In de serie Archeologische Routes geeft de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuur-landschap en Monumenten (RCE) een reeks wandel- en fietsroutes door geheel Nederland uit. De routes geven uitgebreide informatie over het landschap en landschaps- elementen als hunebedden en terpen, maar ook minder bekende als ringwalburchten en prehistorische akkers.