ArcheoHotspot, Apeldoorn (Gelderland)
Archeologisch loket
Bij de ArcheoHotspot in Apeldoorn konden geïnteresseerden en toevallige voorbijgangers zelf de archeologie van de wijk Zevenhuizen in handen krijgen. Zo kon je meer te weten komen over de historie van het gebied, maar ook waar de naam van het winkelcentrum Anklaar vandaan komt. En wat is er eigenlijk opgegraven bij het middeleeuwse stenen gebouw Schoonbroek? Verder kon je zelf aan de slag om aardewerk in elkaar te puzzelen, of kon je je eigen vondsten door een specialist laten bekijken!
Museum Hoge Woerd, Utrecht (Utrecht)
Onderzoek de vondsten uit het Romeinse fort
Tijdens de Nationale Archeologiedagen stonden de activiteiten bij Museum Hoge Woerd in het teken van zelf aan de slag in de pop-up ArcheoHotspot, je onderdompelen in de geschiedenis van het Romeinse fort en in de TENToonstelling meer leren over de opgravingen in de jaren '70 en '80. Terwijl bezoekers van alle leeftijden bezig konden met Romeins aardewerk, dakpannen en dierlijk botmateriaal, konden de aanwezige experts je meer vertellen over de objecten. Daarnaast kon je zelf potten maken, je eigen poortgebouw met een 3D-pen maken, of je eigen dakpanstempels maken zoals de Romeinen dat ook deden!
Bekijk de Reel van Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland op Instagram door hier te klikken of door hieronder de QR code te scannen
Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland, Hasselt (Overijssel)
Bekijk het verleden van Hasselt van dichtbij
In de archeologische werkruimte van de stichting konden mensen hun eigen vondsten meenemen om zo tijdens het spreekuur samen met vrijwilligers te kijken wat zij hadden gevonden. Verder kon iedereen ervaren hoe het was om vroeger op school te zitten, want meester Jan Dijkstra leerde je om te schrijven met pen en inkt. Ook voor de jonge bezoekers waren er genoeg activiteiten: een vuurstenen bijl leren maken of een antiek tegeltje beschilderen. De dag was erg succesvol, er kwamen wel 200 mensen op af!