Stadsherstel Amsterdam, Nederhorst den Berg (Noord-Holland)
De geheimen van Kasteel Nederhorst
Verdieping was te vinden bij Kasteel Nederhorst, waar ze de diepte in zijn gegaan en tijdens graafwerkzaamheden onder een vloer in het kasteel een verborgen fundering hebben aangetroffen. Tijdens de Nationale Archeologiedagen konden omwonenden en geïnteresseerden meer leren over het onderzoek, een kijkje achter de schermen nemen en de fundering bekijken, en zelf aan de slag met het zeven van de opgegraven grond.
Bewoners van Nederhorst den Berg vertellen: “Wij wonen in het dorp en waren toch wel erg nieuwsgierig naar wat ze hier allemaal aan het doen zijn. Wat interessant wat ze hier hebben gevonden, en wat leuk om het verleden zelf zo te kunnen zien!”
Noortje (10) mocht tijdens de Archeologiedagen samen met klasgenoten van basisschool De Eik uit Nieuwstadt met een metaaldetector aan de slag bij Huize Witham: "Die metaaldetectors piepen voor alles. Maar het is wel leuk. Echt een bijzondere geschiedenisles."
Heemkunde Vereniging Nieuwstadt, Nieuwstadt (Limburg)
Huize Witham onthult het verleden
Tijdens archeologisch onderzoek bij Huize Witham te Nieuwstadt zijn er veel vondsten gedaan. Omdat er gedurende de Tweede Wereldoorlog veel mensen bescherming hebben gezocht (en gevonden!) in het dorp, zijn er ook veel objecten achtergelaten. Dat maakte dit tot een mooie tentoonstelling, vonden de vereniging, gemeente Echt-Susteren en de huidige bewoners van Huize Witham. Voor wie behoefte had aan nog meer verdieping, werd als extraatje op woensdag 12 juni een lezing gegeven over de opgravingen.
Museum Kaap Skil, Oudeschild (Noord-Holland)
Opgedoken verhalen van de zeebodem
Voor de kust van Texel liggen veel bijzondere en eeuwenoude scheepswrakken. Een van deze wrakken werd wereldberoemd door de luxe en zeldzame lading: het Palmhoutwrak. Op zaterdag 15 juni was er een Meet & Greet met het duikteam van het wrak. Maritiem archeoloog Thijs stond klaar om de verhalen over het onderzoek te vertellen en alle vragen te beantwoorden. "In de twee uur dat hij aanwezig was had hij continue aanloop."
Jente Kruijsen, medewerker Educatie bij Stichting Texels Museum: "Mensen waren blij verrast dat Thijs, de projectleider van het archeologisch onderzoek, ‘echt’ was. Ze dachten dat het in scène gezet zou zijn. Het maakte indruk dat hij maritiem archeoloog was en dat de vondsten echt waren en net opgedoken."
"Bijzonder hoe die kleine pollen en zaden ons kunnen helpen bij het ontrafelen van mysteries uit het verleden!"
De Bastei, Nijmegen (Gelderland)
De wereld van zaden, pollen, honing & de bij
De Nationale Archeologiedagen stonden bij de Bastei in het teken van 'Levende Archeologie'. Tijdens een lezing over honing en de bij konden geïnteresseerden meer leren over hoe de bij en hun zoete producten een grote rol hebben gespeeld door de eeuwen heen. Met de andere activiteit in de Bastei, een workshop over zaden en pollen, konden mensen van alle leeftijden kennismaken met archeobotanie. Wist je dat pollen en zaden ons kunnen helpen bij het ontrafelen van mysteries uit het verleden?