Den Bosch, Noord Brabant
Een hapje, een drankje en een mooi archeologisch verhaal
Dat Bosschenaren van een terrasje houden, hebben ze ook tijdens de archeologiedagen laten zien. Naast de menukaart lag een kaart op tafel met informatie over het archeologische gebied onder je voeten. Hier lag tussen 1250 en 1700 het Groot Begijnhof voor ongehuwde vrouwen die een religieus leven leidden. De Parade is een archeologisch monument dus toen de bomen moesten worden vervangen, was onderzoek noodzakelijk. Veel is teruggevonden. Na je drankje kon je vondsten bekijken in het café en de over het plein verspreidde QR-codes scannen voor achtergrondinformatie over dit bijzondere stadje in de stad.
“Prachtig initiatief."
Alle terassen op de parade in de Den Bosch deden mee. Naast de menukaart stond de folder over de opgravingen en de QR codes.
“Apps in toerisme hebben de potentie van groeibriljanten.”
Limburg
Archeoroute: ontmoet een virtuele archeoloog
Met de Archeo Route Limburg beleef je de Limburgse geschiedenis in het heden. Een virtuele archeoloog neemt je mee in de verhalen van het verleden. Hij vertelt welke archeologische voorwerp(en) op de diverse locaties zijn gevonden en het verhaal hierachter.
Tijdens de Archeodagen werden verschillende nieuwe speerpunten onthuld. Er zijn inmiddels 59 verschillende locaties!
Oss, Noord-Brabant
3D Romeinse tempel
In 1970 zijn er een aantal grote kalk- en turfstenen gevonden aan de Maas in Kessel. Nader onderzoek heeft uitgewezen dat deze stenen oorspronkelijk afkomstig zijn van een Romeinse tempel maar later zijn hergebruikt voor een fort.
De gemeente Oss en het stadsarchief Oss hebben de tempel via het programma Sketchfab driedimensionaal gereconstrueerd.
''De tempel reconstructie is gebaseerd op de gevonden fragmenten en op basis van andere Romeinse tempels uit deze periode."
Leiden, Zuid-Holland
1000 3D-hologrammen
In Leiden startte tijdens de Archeologiedagen een bijzonder project waarin virtuele archeologie centraal staat. Erfgoed Leiden en Omstreken heeft de ambitie duizend objecten driedimensionaal te fotograferen en om te zetten in hologrammen.
Bezoekers konden een indruk krijgen van dit project en zich aanmelden als vrijwilliger om hier in de nabije toekomst aan bij te dragen. Een slimme manier om nieuwe vrijwilligers te werven.
''De 3D-hologrammen zijn straks virtueel te zien in een mobiele vitrine: in het museum, op de markt, in de schoolklas of in de collegezaal.''