''Zo leuk dat we steeds meer te weten komen over het verdronken dorp Etersheim!''

Oosthuizen, Noord-Holland


Minimuseum de Waterwolf

Dit kleine, unieke museum vertelt het verhaal van de Noord-Hollandse stijd tegen het water. Het dorpje Etersheim heeft deze strijd welliswaar verloren, maar Noord-Holland heeft de 'waterwolf' uiteindelijk kunnen verslaan. Diverse vondsten uit de omgeving van Oosthuizen zijn te bewonderen in dit prachtig gelegen minimuseum aan de dijk. Tijdens de Nationale Archeologiedagen op vrijdag 18 juni opende Minimuseum De Waterwolf voor het eerst haar deuren.

Apeldoorn, Gelderland (online)


Webinar 'Verborgen Verleden Natuurpark Berg en Bos'

Welk verleden ligt er verborgen in Natuurpark Berg en Bos? Tijdens een webinar vertelden Jelle Reitsma en Sander Hurenkamp welke historische sporen nog allemaal zichtbaar zijn in dit Apeldoornse landschap. Zij presenteerden enkele hoofdstukken uit het gelijknamige rapport 'Verborgen Verleden Natuurpark Berg en Bos'.

''De Nederlandse bossen zijn schatkisten vol met cultuurhistorische resten waarvan veel nog onbekend is."

“Zoveel verdronken dorpen, dat wist ik niet.”

Yeserke, Zeeland


Verdronken dorpen

Watermanagement is een actueel begrip maar de problematiek is niet nieuw. In de middeleeuwen teisterde stormen en overstromingen het gebied ten oosten van Yerseke. Het kwam grotendeels onder water te staan en betekende het einde van 18 dorpen. Reimerswaal, ooit de derde stad van Zeeland, heeft tot 1633 het hoofd boven water kunnen houden maar verdween ook geleidelijk van de kaart. De tentoonstelling in het Oosterscheldemuseum en de gedreven museumgids vertelden samen dit bijzondere verhaal.

Schokland, Flevoland


Welkom Wende!

Wende, de naam van de prehistorische vrouw die gevonden is op Schokland, werd onthuld tijdens de Archeologiedagen. Haar gezicht is gereconstrueerd door paleokunstenaar Remie Bakker en is sindsdien te bezichtigen in Museum Schokland. Een bijzonder gezicht!

''Wende is de persoon via wie je het totale mysterie van Schokland daadwerkelijk kan zien.''
"We zeggen niet dat we de geschiedenis herschrijven, maar we krijgen wel steeds meer vragen bij de geschiedenis zoals hij nu ons bekend is."

Urk, Flevoland


Archeologische attracties

Dankzij Stichting Urker Uitgaven en Museum het Raadhuis stond Urk compleet in het teken van archeologie! Al wandelend kwamen bezoekers langs verschillende archeologische bezienswaardigheden en presentaties. Zo werd er een verhaal verteld over de Urker Kronieck en konden bezoekers een nieuw archeologisch museum bezoeken. Het meest bijzondere was misschien wel de presentatie over de oudst gevonden schedel in Urk.

Loo, Gelderland


Romeins castellum Loowaard

Al tientallen jaren doorzoekt Wil Kuijpers met zijn metaaldetector grindhopen op de Rijnkade in Arnhem naar vondsten opgebaggerd uit de Loowaard. Uit onderzoek blijkt dat hier waarschijnlijk een Romeins castellum heeft gestaan. Wil Kuijpers heeft zijn bevindingen in een boek verwerkt: 'Het Romeinse castellum Loowaard'. Op vrijdag 18 juni is het eerste exemplaar door de auteur overhandigd aan Gemma Tiedink, wethouder van cultuur van de Gemeente Duiven.

''Een boek van formaat.''
''Er is meer dan 100 jaar gegraven en er zijn 45.000 objecten gevonden die het verhaal vertellen van de Romeinse villa.''

Heerlen, Limburg


Van vondst tot verrassend verhaal

De Romeinse villa van Voerendaal is een van de grootste villa’s die ooit in Nederland is teruggevonden. Al in 1892 zijn de eerste sporen hiervan gevonden maar er zijn nog diverse opgravingen geweest in de afgelopen honderd jaar. Recentelijk zijn de vondsten grondig bestudeerd en is een tentoonstelling samengesteld door De Vondst en het Limburgs Museum. Voor de Archeologiedagen is de tentoonstelling digitaal geopend.

Zeist, Utrecht


De Laaglandse Archeologie-Poëzieprijs

Wat is er mooier dan je tijdens de Archeologiedagen te laten inspireren tot het schrijven van een archeologisch gedicht? De Laaglandse Archeologie-Poëzieprijs bekroont het beste Nederlandstalige gedicht over archeologie en cultureel erfgoed. De huldiging van de prijswinnaars vindt plaats in november 2021 en dan wordt ook de wedstrijdbundel gepresenteerd waarin de twintig genomineerde en de drie winnende gedichten zijn opgenomen.

''Tussen mijn vinger en mijn duim rust de gedrongen pen. Met hem zal ik graven.''
''Inmiddels is er een theorie ontwikkeld waar deze plek voor gediend zou kunnen hebben en om die te begrijpen, zijn recente ontwikkelingen van stonehenge in Engeland van belang.''

Leersum, Utrecht


Lezing 'Larsheim Avenue'

De lezing van Peter Weterings moest wegens zware wind in Leersum verplaatst worden. Maar dat maakte de bijzondere theorie die hij presenteerde er niet minder om. Weterings suggereert dat de vroegere bewoners van Leersum er een soortgelijk dodenritueel op nahielden als de bewoners rondom Stonehenge. Een spectaculair verhaal!