''Ik kijk de volgende keer zeker weer!''

Nijmegen, Gelderland (online)


Talkshow Land vol Archeologie

De nieuwe live-talkshow 'Land vol Archeologie', die focust op de archeologie uit de Nederlandse bodem, had zijn primeur tijdens de Archeologiedagen. De presentatoren van Stichting Archeologie en Publiek en de ArcheoHotspots waren op 18 juni te gast in Museum Het Valkhof. In deze aflevering werd ingegaan op diverse actuele archeologische ontdekkingen in en rondom Nijmegen en werd meer verteld de Archeohotspot. Er schoven verrassende gasten aan bij Evert en Marie-France en een archeoreporter ging op pad om archeologische bezienswaardigheden en nieuws uit de regio in beeld te brengen. Ontdek zelf dat ons land vol zit met archeologie!

Tilburg, Noord-Brabant (online)


Lezing prehistorisch grafveld

Op 18 juni gaf Joris Brattinga een online lezing over een recente opgraving aan de Udenhoutseweg, waar maar liefst ruim 225 prehistorische crematiegraven gevonden zijn, vergezeld door diverse grafgiften. Dit grote onderzoek is nog in volle gang. Een kijkje over de schouder van deze archeoloog.

''Bepaalde mensen uit de samenleving werden in grote grafheuvels begraven, maar die grafheuvels waren niet de plek waar de hele gemeenschap zijn laatste rustplek vond.''
''Het reconstrueren van het Romeinse verleden is het beste te vergelijken met een puzzel waarvan je niet alle stukken hebt.''

Hoge Woerd, Utrecht (online)


'Wee de Overwonnenen'

Alexander van de Bunt gaf op de eerste avond van de Archeologiedagen een online lezing over zijn boek ‘Wee de overwonnenen, Germanen, Kelten en Romeinen in de Lage Landen’. Alexander ging op een unieke en visuele wijze in op de dynamische geschiedenis van de volkeren die hier vroeger hebben gewoond.

Sittard, Limburg (online)


Virtuele tentoonstelling

In 2016 startte de Werkgroep Archeologie Sittard met een mooi project. De gemeente de leden gevraagd om Romeins vondstmateriaal te nummeren, sorteren en plakken. De grootte van het project leende zich voor de hulp van diverse belangstellende burgers: een heus Citizen Science Project! De vondsten zijn in 2020 tentoongesteld in Museum de Domijnen. In het kader van de Archeologiedagen heeft de werkgroep een online presentatie gemaakt met divers foto- en videomateriaal, inclusief een inkijkje in de publiekspublicatie over het project!

''Scherven brengen geluk.''
' ' SPACING: 89 ''Het algemene verhaal van wat één zo'n [zilver]schat kan betekenen is eigenlijk immens''

Den Haag, Zuid-Holland (online)


Haagse archeologie

In het kader van de Archeologiedagen publiceerde de gemeente Den Haag tientallen video's over Haagse vondsten - zoals een grote zilverschat - en vindplekken, maar ook op archeologie-geïnspireerde tutorials. Door middel van videobeelden en online presentaties werd de lokale archeologie dichterbij de kijker gebracht!

Hoorn, Noord-Holland (online)


Digilezingen

Op 19 juni publiceerde Archeologie West-Friesland vier online lezingen over bijzondere regionale opgravingen. Christiaan Schirckx vertelde over bijzonder Venetiaans glas, Diewertje Duijn ging in op de Overtoom van Enkhuizen, Bart ter Steege presenteerde de opgegraven Molen in Medemblik en Michiel Bartels toonde de vondsten uit het schervenwrak bij Texel vanuit Museum Kaap Skil.

''Het schervenwrak heeft zijn naam gekregen van de Texelse duikers omdat er heel veel scherven in werden gevonden.''
''Dé podcast over de prehistorie.''

Borger, Drenthe (online)


Hunebednieuwscafé

Een echte prehistorische podcast! Het Hunebedcentrum heeft een reeks aan podcastafleveringen gepubliceerd onder de naam Hunebednieuwscafé. Diverse archeologen en specialisten delen hun kennis over de hunebedden, de vroegere bewoners uit van het gebied, prehistorische werktuigen en nog veel meer. Iedere week werd er een aflevering gepubliceerd.

Arnhem, Gelderland


ArcheoAcademy

Op donderdagmiddag 17 juni werden de Archeologiedagen afgetrapt met een online lezing over prehistorische landschappen door dr. Roy van Beek vanuit het erfgoedcentrum in Rozet. De ontwikkeling van het Gelderse landschap, dat beïnvloed werd door bewoning en klimaatverandering, stond hier centraal. Een dynamische start van een weekend vol (online) archeologie!

''Dat veranderende landschap gedurende zeker 10.000 jaar is een artefact van een aantal verschillende factoren.''