''Reuvernaren bouwden hun eigen kerk, want ze wilden vooral niet in Beesel begraven worden.''

Reuver, Limburg


Het oudste kerkje van Reuver

Het kerkje in Reuver heeft een rijke geschiedenis waarvan niet alles zichtbaar is aan het oppervlakte. De fundamenten van de oude kerk zijn in 2007 blootgelegd maar daarna weer bedekt. Tijdens de Archeologiedagen is de Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal op zoek gegaan naar de fundamenten van deze kerk.

Serooskerke, Zeeland


Zoektocht naar boerderij uit de IJzertijd

Vlak voor de enorme buien toeslaan mogen we mee op zoek naar een boerderij uit de IJzertijd. Het is druk geweest bij de open opgraving waar al veel vondsten zijn gedaan van ruim tweeduizend jaar geleden. Maar de boerderij die uitsluitsel moet geven over de bewoning in de IJzertijd, bezorgt de archeologen nog altijd hoofdbrekers. Hij moet hier ergens liggen.

Waarom denken ze dat? Hoe zoeken ze? En waarom hier? Aan de rand van de opgraving hebben de archeologen ons meegenomen in deze bijzondere zoektocht, mochten we vondsten bekijken en kregen we ook nog informatie over het Unesco Geopark Scheldedelta.

''Er moeten hier mensen hebben gewoond, maar waar dan?''

''We zijn heel erg blij dat er weer eens wat wordt georganiseerd.”

Zutphen, Gelderland


Archeologie op wielen

Op de binnenplaats van Musea Zutphen stond de mobiele ArcheoHotspot en het Team Archeologie. Bij de archeologen kon je zelf meegebrachte vondsten laten determineren (“Tussen Schat en Schroot”) en kon je meer horen en lezen over de archeologie van de omgeving. De mobiele ArcheoHotspot van Zutphen is tijdens deze editie van de Archeologiedagen voor het eerst ingezet, en het was een groot succes!

Colijnsplaat, Zeeland


Oog in oog met een Romeins vrachtschip

De trots en het enthousiasme straalden ervan af. Achter Gallery Maritime ligt de door Ludo van Well en vele dorpsgenoten gebouwde reconstructie van de Romeinse vrachtvaarder Caudicaria Navis die 1800 jaar geleden van de (Ooster) Schelde op Brittannia voer met zout, visolie en vissaus.

Tijdens de archeologiedagen is het schip, waarvan de tekeningen in de gallerie hangen, voor het eerst te bezichtigen. Zo komt de Romeinse tijd echt tot leven.

''Natuurlijk ken ik de Archeologiedagen. Ik heb meegewerkt aan de reconstructie van de boot. En helemaal blij met een nieuw hesje voor mij scootmobiel''

''Je denkt dat het veel zand en steen is, maar er zit toch behoorlijk divers materiaal in zo'n afvalberg!''

Heinenoord, Zuid-Holland


'Bigbaggen'

In uiterste concentratie wordt in Heinenoord gewerkt aan het determineren van laatmiddeleeuwse afval. Al jaren is de Stichting Archeologie Hoeksche Waard bezig met dit project. Er zijn al veel bijzondere objecten gevonden, zoals een pelgrimsinsigne, stukken leer, een mondharp, een rijgnaald, en nog veel meer!

Vlaardingen, Zuid-Holland


Steentijd experimenten

Educatief Archeologisch erf Masamuda stond in het teken van wetenschappelijke experimenten omtrent de Vlaardingencultuur. In het kader van het NWO-project 'Putting life into Neolithic houses' kon je boomkano's maken zoals in de steentijd: met vuurstenen bijlen en messen van botten. Deze activiteit kwam tot stand in samenwerking met de Universiteit Leiden.

Bezoekers die graag meer wilden weten over de middeleeuwen konden hun hart ophalen bij de door Masamuda georganiseerde middeleeuwse activiteiten.

''Blije en geïnteresseerde gezichten zijn altijd het mooiste.''
''Wat hebben we dit soort activiteiten gemist in het afgelopen jaar!''

Renswoude, Utrecht


Batterij aan de Schalmdijk

Tijdig reserveren en goed schoeisel, dat was het advies van het Grebbelinie Bezoekerscentrum die in samenwerking met de Stichting Grebbelinie en AWN, een uniek archeologisch arrangement had samengesteld. Dit bestond uit een bezoek aan een expositie, een korte rondleiding over het Fort aan de Buursteeg en een wandeling of fietstocht naar de Batterij aan de Schalmdijk. Ook kon je een kijkje nemen bij een archeologisch onderzoek en een gereconstrueerde tankversperring bezichtigen.

''Dit is het leukste onderzoek van de laatste jaren voor mij.''

Valkenburg, Limburg


Grafonderzoek

Diverse experts, waaronder archeologen en een fysisch antropologe, stonden klaar om bezoekers van alles te vertellen over een graf van een onbekend persoon die bijna 100 jaar geleden is gevonden tijdens de restauratiewerkzaamheden van de kasteelruïne in Valkenburg. Het was een uitgelezen kans om archeologisch onderzoek live te volgen!