“Wij hebben genoten, al flanerend door de eeuwen heen.”

Eindhoven, Noord-Brabant


Beauty & Fashion door de eeuwen heen

Tijdloze mode en haardracht was het onderwerp van het preHistorisch Dorp in Eindhoven tijdens de Nationale Archeologiedagen. Wat droegen mensen vroeger? En van welk materiaal maakten zij hun kleding? Door Archeologische vondsten weten we steeds meer over historische mode en haarstijlen. In het preHistorisch Dorp kon je zelf kleding uit allerlei eeuwen passen, een historisch kapsel uitproberen en de beautysalon een bezoekje brengen!

(foto: preHistorisch Dorp)

Lelystad, Flevoland


Maritiem kijkje achter de schermen

Batavialand bruisde het hele weekend van de activiteiten. Lezingen over maritieme archeologie en verdronken dorpen, kinderactiviteiten en een blik in achter de normaal gesproken gesloten deuren van de maritieme archeologie: het depot.

En je kon de Ventjager bezoeken, het wrak dat bij Batavialand in het museum te zien is.

''Er liggen duizenden objecten in het depot. Dat zijn hele dozen vol en open stellingen met objecten vanaf de prehistorie tot objecten uit de verdronken dorpen en zelfs recenter vanuit Schokland."

Bovenkarspel, Noord-Holland


Archeologie tijdens het shoppen

In Bovenkarspel werd de lokale archeologie gepresenteerd in een wel heel unieke omgeving: Het winkelcentrum! Het winkelende publiek kon foto's en vondsten uit de buurt bekijken, maar ook een gesprek aangaan met archeologen die aan de opgraving van de Hoofdstraat hebben meegewerkt.

Middelburg, Zeeland


Een grote ontdekkingstocht

Wat was het bijzonder om mee te mogen met een rondleiding door het Zeeuws Archeologische Depot in Middelburg. Zaal na zaal, kast na kast, plank na plank, liggen de verhalen hier opgestapeld en te wachten op de archeoloog die aan de hand van deze voorwerpen de geschiedenis in geuren en kleuren, handen en voeten geeft.

“Wat veel!”
“Alles klopt historisch, van de uniformen tot en met de omgeving.”

Bergen op Zoom, Noord-Brabant


Verborgen Vesting

Wat een ervaring! Een metalen trapje aan het eind van een onooglijk steegje geeft fysiek, in beeld en geluid toegang tot de bijzondere geschiedenis van de vestingwerken van stad Bergen op Zoom. Op meerdere projectieschermen wordt het verhaal verteld van de groei van de handels- en garnizoensstad tot de belangrijke vestingstad waar vestingbouwer Menno van Coehoorn zijn meesterwerk bouwde. Prachtige oude prenten en kaarten, levensgroot geprojecteerd, met bijzondere animaties, overweldigend geluid en alles in interactie met de gids, brengen de oude vestingmuren waar je op en tussen staat, tot leven.

Katwijk aan Zee, Zuid-Holland


Een molen vol archeologie

In Minimuseum Molen De Geregtigheid konden bezoekers onder het genot van een verse wafel prachtige tijdlijnen bezichtigen die molenaar en kunstenaar Jack Bouma heeft geschilderd. Hij neemt je tot 500.000 jaar mee terug in de tijd. De tijdlijn is versierd met geschilderde archeologische vondsten afkomstig uit de Rijnsburg, Valkenburg, Katwijk.

Allerlei bijzondere fossielen en vondsten mogen aangeraakt worden, zelfs de pootafdrukken van de 1,2 meter lange oerhagedis ‘peabody’ die hier ruim 200 miljoen jaar geleden heeft rondgelopen.

“k wil graag dat kinderen het kunnen aanraken, dat maakt het echt en zo leer je ze het meest.”
''Al duizenden jaren is dit de plek waarop de oversteek in dit moerassig gebied kan worden gemaakt''

Riel, Noord-Brabant


Opscheppen

Rondom de veldschuur in Riel was van alles te doen voor jong en oud. Op de Regte Heide gaven vrijwilligers van het het AWN Midden Brabant rondleidingen langs de grafheuvels die dateren van 1500 jaar voor Christus. Wie zijn hier begraven? Hoe dachten zij over de dood? Het verhaal roept meer vragen op dan het antwoorden geeft. Dat maakt het zo bijzonder.

Kinderen konden onder het motto ‘Ben jij een opschepper’ voorzichtig voorwerpen naar boven halen.