''Dankzij tientallen archeologische onderzoeken, het werk van een groot aantal bevlogen amateurarcheologen en de modernste technieken kijken we nu met een nieuwe blik naar de bewoning langs de Maas in de Romeinse tijd.''
Oss - Den Bosch, Noord-Brabant
Tempels langs de Maas
Levensgrote Romeinen langs de Maas en informatieborden over de enorme tempels die ooit in Maren-Kessel en Empel stonden. De provincie, Stichting Tempel van Empel en de gemeenten Maasdriel, Oss, Den Bosch en West Maas en Waal brengen de Romeinen van 2000 jaar geleden langs de Maas weer tot leven.
De Romeinse fietsroute 'Tempel langs de Maas' werd tijdens de Archeologiedagen oficieel geopend via een live stream. Het Romeinse verleden van de provincie staat centraal en wordt door middel van informatieborden, audiofragmenten en landmarks verteld.
Ezinge, Groningen
Van wierde naar wierde
Museum Wierdenland organiseerde een fietstocht door Nationaal Landschap Middag-Humsterland: het oudste cultuurlandschap van Nederland. Onder begeleiding van een gids konden deelnemers van wierde naar wierde fietsen en alle archeologische resten uit het Groningse landschap bewonderen. Uiteraard was er ook de gelegenheid om het museum een bezoekje te brengen met maar liefst zes activiteiten voor jong en oud.
(foto: Geert Job Sevink)
''Wauw, we zijn blij dat we speciaal voor de archeologiedagen hier naartoe gekomen zijn. We wisten helemaal niet dat er zo'n geweldig archeologisch museum in Ezinge was! Zeker de moeite waard om hiervoor zo lang in de auto te zitten."
''Als afsluiter van de fietstocht een spektakelstuk: Het Gezicht van Nijmegen.''
De Limes, provincies Gelderland
#eastmeetswest limes- fietstocht
Fietsen langs de Romeinse Limes: onder het motto #westmeetseast fietste Archeoloog Tom Hazenberg met broer Hein in het kader van de Archeologiedagen langs de Gelderse limes.
Fantastisch nieuws, net na de Archeodagen heeft het Werelderfgoedcomité van UNESCO de Neder-Germaanse Limes de status van Werelderfgoed toegekend. Het is een wereldwijde erkenning van de unieke en universele waarde van de NL Limes, vertegenwoordigd door in totaal 19 archeologische vindplaatsen uit de Romeinse tijd, verspreid over de provincies Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland.
Zuid-Holland, Utrecht en Gelderland
Fietsend langs de Limes
De limes, de historische grenslijn van het Romeinse rijk in Nederland, is kilometers lang. Tussen Katwijk aan Zee en Lobith, gelegen aan de Rijn, bewaakten Romeinse soldaten deze grens. Regelmatig vinden we sporen van deze periode terug in de grond. Om de Limes beter op de kaart te zetten is er een fiets- en wandelroute ontwikkeld door Wandelnet, de ANWB en het Fietsplatform. Tijdens de Archeologiedagen kon je je in etappes de 200 kilometer grens, al fietsend verwonderen over de rijke geschiedenis!
“QUOTE.”