''Nooit begrepen waarom de Lek 'Lek' heet. Heel simpel: Het begon in de Romeinse tijd als een lekje van de Rijn.''

Rijkswijk, Gelderland


De Rijn is gezegend

Op 19 juni, een zonnige zaterdagmiddag, waren de bezoekers getuige van de zegening van de Romeinse Rijn. Al jaren doet de AWN onderzoek naar de oude rivierbedding van de Rijn. Tijdens de Archeologiedagen werden de resultaten gepresenteerd, gevolgd door een wandeling langs de rivier. Deze wandeling werd begeleid en gezegend door een echte Romeinse priesteres!

Heerlen, Limburg


Archeologie in de etalage

Een mooi initiatief van de ondernemers in het Romeins Kwartier in Heerlen-Centrum: Vitrinekastjes in de etalages van winkels en horeca. In elk kastje staat een object uit de Romeinse tijd, een bodemvondst uit de regio of replica van gebruiksvoorwerpen uit die tijd. Een gezellige, bijzondere en leerzame stadswandeling.

''Het blijft bijzonder als glaswerk van tweeduizend jaar oud ongeschonden uit de bodem tevoorschijn komt.''
“De archeologiedagen waren weer een succes.”

Hulst, Zeeland


De linie van Hulst

De linie van Hulst dateert uit de Tachtigjarige Oorlog en moest bescherming bieden tegen de vijand. Maar de linie is ook later nog gebruikt. Een rijke historie dus! Tijdens de Archeologiedagen zijn geïnteresseerden al wandelend over de linie meegenomen langs plekken die misschien niet meer allemaal zichbaar zijn maar waar wel bijzondere verhalen over te vertellen zijn.

Bocholtz, Limburg


Wandelen door de Romeinse vallei

Bezoekers konden in Bocholtz een wandeling maken door de Romeinse vallei. Deze vallei dankt zijn naam aan de vele Romeinse resten die hier zijn gevonden. De deelnemers konden tijdens de Archeologiedagen samen met ezels door Zuid-Limburg wandelen, net als de Romeinen zo'n 2000 jaar geleden. Een unieke ervaring!

''Het landschap is het museum.''

''Over de Via Belgica vonden de Romeinen hun weg door Zuid-Limburg. Nu is het jouw beurt!''

Maastricht, Limburg


Via Belgica wandel III-daagse

De Via Belgica is een oude Romeinse weg die van het Franse Boulogne sur-Mer naar het Duitse Keulen liep. Op die route doorkruist de Via Belgica Zuid-Limburg. Ze komt bij Maastricht ons land binnen en verlaat Nederland weer bij Rimburg. De aanwezigheid van deze grote Romeinse weg heeft veel invloed gehad op het omringende gebied. Tijdens een driedaagse wandelroute van 70 kilometer trekt het Romeinse landschap aan je voorbij.

Een gratis routebeschrijving, de Via Belgica-app en de markeringen langs de weg, helpen je op weg.

Heiloo, Noord-Holland


Wandelen door Zuiderloo

In Zuiderloo, een wijk in het Noord-Hollandse Heiloo die nog volop in ontwikkeling is, zijn in de afgelopen jaren bijzondere archeologische ontdekkingen gedaan. Archeologisch Museum Baduhenna organiseerde een wandeling langs archeologische en historische locaties. Unieke vondsten vanaf de steentijd tot de vroegmoderne tijd (glissen en walvisbotten, aardewerk en glaswerk) waren in het museum tentoongesteld.

''Een kennismaking met de vroegere bewoners op de strandwal.''