Het publiek


Zonder publiek geen archeologie! Maar liefst 56.000 bezoekers genoten tijdens de Archeologiedagen van verhalen uit ons verleden. De lokale verankering van archeologie is groot, bewoners hebben grote interesse in de geschiedenis van hun eigen dorp of stad. Archeologie geeft lading en identiteit aan de plek waar men woont. De interesse van het publiek blijkt groot, bezoekers blijven regelmatig uren om te ontdekken hoe hun voorouders leefden en op welke geschiedenis ze vaak letterlijk leven.

Foto: Stefan Koopmans Photography

“Ik heb me nooit gerealiseerd dat hier zoveel moois te ontdekken was.

RIJNLANDROUTE


Valkenburg, Zuid-Holland

Toen de Romeinen deze weg aanlegden, hadden zij vast niet verwacht dat hij zo'n 2000 jaar later ruim 1100 bezoekers zou trekken! Op het opgravingsterrein van de RijnlandRoute vertelden de archeologen van ADC Archeoprojecten aan de bezoekers van alles over de opgravingen van de weg, de naastgelegen grachten en geulensysteem en de bijgelegen grafvelden en huisplattegronden. Tijdens de rondleidingen, die al ver van tevoren volgeboekt waren, konden de mensen tussen de opgravingsputten doorlopen en de vondsten bekijken.

PUBLIEKSPARTICIPTATIE


Park Lingezegen,
Gelderland

Toen de archeologen ADC ArcheoProjecten en Rubicon Erfgoed te horen kregen dat het publiek niet mee mocht graven bij hun opgravingen in Park Lingezegen, legden zij tijdens de Archeologiedagen (en in het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed) speciaal voor het publiek een werkput aan. Dat bleek niet tevergeefs: er werd aardewerk uit de IJzertijd en Romeinse Tijd gevonden en daarnaast kwamen er botfragmenten tevoorschijn. De mooiste vondst? Een stuk van een glazen armband uit de 3e-1e eeuw v.Chr. (foto Park Lingezegen, Ivo Hutten)

“We willen GRAVEN, is wat wij hoorden.”
“Wie weet word ik later ook wel archeoloog.”

ARCHEOLOGIE FESTIVAL


Maarssen, Utrecht

Een Middeleeuwse kerk, een oude boerderij of een boomstamkano. De bodem in Stichtse Vecht zit zo vol archeologie dat het hoog tijd was voor een heus archeologiefestival! De eerste editie van het festival, georganiseerd door Landschap Erfgoed Utrecht in samenwerking met de gemeente Stichtse Vecht, vond tijdens de Archeologiedagen plaats op landgoud Goudestein in Maarssen en trok zo'n 2000 bezoekers! En dat was een divers publiek: jong en oud deden mee aan het middeleeuwse zwaardvechten, de roofvogelshow en de 'archeologiebaan', de zandbak waar iedereen zelf op zoek kon gaan. (foto: Daniëlle Koelemij)

COMMUNITY ARCHAEOLOGY


Groene Woud, Brabant

Tijdens de Archeologiedagen werd het nieuwe CARE project 'Gemeenschapsarcheologie in het Groene Woud' bekend gemaakt. Doel is om samen met de bewoners op zoek te gaan naar de geschiedenis van dorpen in het Groene Woud, Meierijstad door op verschillende locaties in en om het dorp putjes te graven, die meer moeten gaan vertellen over de plaats en omvang van de bewoning door de tijd heen. Archeologie in de achtertuin!

''Kijk dit is nu een echte archeoloog, die ontmoet je niet vaak.''
“Er waren veel mensen die normaal gesproken niet met archeologie in aanraking komen, heel bijzonder.”

500STE BEZOEKER


Bergen op Zoom, Brabant

De amateurarcheologen van Stichting in den Scherminckel konden tijdens de Archeologiedagen hun 500ste bezoeker welkom heten bij de tentoonstelling in het archeologische depot. Bezoekers konden in de tentoonstelling lokale vondsten uit Bergen op Zoom bekijken en leerden van alles over hoe het Bergse aardewerk al vroeger over heel Europa - en zelfs daarbuiten - was verspreid.

JUNIOR VLOGGERS


Zutphen, Gelderland

Er is tijdens de Archeologiedagen genoeg te doen voor de jongste bezoekers! In Gelderland gingen jonge vloggers Jip en Taeke langs bij de mini colleges, die door de archeologen in Musea Zutphen werden gegeven en mochten ze zelf gaan schatgraven bij Erve Eme. In het Stedelijk Museum Zutphen kropen Jip en Taeke in de huid van de archeoloog in een speciale speurtocht.

POP-UP ARCHEOHOTSPOT, CITENZEN SCIENCE


Amsterdam, Noord-Holland

De ArcheoHotspots zijn een mooi voorbeeld van citensen sciende. Op deze plekken kruip je letterlijk in de huid van de archeoloog en kan meehelpen met de uitwerking van het wetenschappelijk archeologisch onderzoek. Inmiddels telt Nederland 11 hotspots. In het Joods Historisch Museum in Amsterdam was tijdens de Archeologiedagen een pop-up ArcheoHotspot te vinden: gedurende het hele weekend konden bezoekers zelf aan de slag met archeologische vondsten van Vlooienburg, de voormalige joodse wijk in Amsterdam. Over de opgravingen in dit gebied kon men dat weekend ook een lezing bezoeken, waarin werd ingegaan op de etniciteit, status, geslacht en geloofsovertuiging van de vroegere bewoners.

OP TOCHT MET DE HUIFKAR


Swifterband, Flevoland

Veel archeologie bevindt zich buiten, in de natuur en in de bodem. Fiets- en wandeltochten zijn mooie voorbeelden om het publiek deze archeologie te laten zien, maar Natuur- en Milieucoöperatie Rivierduingebied bedacht iets anders. Tijdens de Archeologiedagen organiseerden zij twee archeologische huifkartochten. Het Rivierduingebied is een afwisselend agrarisch landschap met grasland, kleine bossen, landbouw en boerderijen ten noorden van Lelystad en Swifterbant. Bij de aanleg van dit gebied stuitte men op een prehistorisch landschap. Met de huifkartocht werden bezoekers langs alle archeologische bijzonderheden in het Rivierduingebied gevoerd, zoals de grafvelden. Een mooi voorbeeld van mobiel publiek!

ARCHEOLOGIE VAN HET STATIONSPLEIN


Rotterdam, Zuid-Holland

Waar kan je nu beter nieuw puliek bereiken, dan op het stationsplein. In Rotterdam hebben honderden treinreizigers kennis gemaakt met de geschiedenis van deze plek. Op ongeveer 12 meter diepte onder perrons 3 en 4 liggen sporen van wel 9000 jaar oud. Onder genot van prehistorische hapjes uit de steentijd, konden voorbijgangers aan de hand van reconstructie-afbeeldingen op de hekwerkdoeken het archeologische verhaal van deze bijzondere locatie ontdekken. (Foto Archeologie Rotterdam, Boor)

Wist je dat...

...zo'n 55% van de deelnemende organisaties nieuw publiek ontvangt tijdens de Archeologiedagen?